null Pakissa porakone

— Teemme vapaaehtoistyötä, joka on luonteeltaan naapuriavun jatke, sanoo kyläseppojen yhdysmies Eero Tulosmaa.

— Teemme vapaaehtoistyötä, joka on luonteeltaan naapuriavun jatke, sanoo kyläseppojen yhdysmies Eero Tulosmaa.

Pakissa porakone

Askistossa asuvasta Eero Tulosmaasta tuli kyläseppo yli neljä vuotta sitten. Vastikään Hämeenkylän seurakunnan kirkkoherrana aloittanut Jukka Nevala kysyi silloin, ryhtyisikö Tulosmaa organisoimaan kyläseppotoimintaa.

Eläkkeellä oleva lennonjohtaja vastasi myöntävästi, ja niin syntyi hämeenkyläläinen kyläseppoilun malli.

— Pientä käytännön apua kaipaavat ihmiset voivat soittaa kirkkoherranvirastoon. Sieltä pyyntö tulee minulle sähköpostilla ja soitan sitten sille kyläsepolle, joka mahdollisesti voisi mennä hoitamaan homman.

Kukin kyläseppo on itse yhteydessä asiakkaaseen, selvittää tarkemmin tehtävän ja sopii sen tekemisen aikataulusta.

— Kyläsepot tekevät vapaaehtoistyötä, joka on luonteeltaan naapuriavun jatke. Palvelu on ilmaista. Teemme vain pieniä töitä, tavallisimmin korkeintaan tunnin tai kahden keikkoja. Emme myöskään tee mitään akuutteja hälytyskeikkoja.

— Tarkoitus on, ettemme vie työtä ammattilaisilta. Emme siis tee sellaista, jota tekemään voi ostaa ammattilaisen, kuten vaikkapa ikkunanpesuun, isoihin lumitöihin tai lumen pudottamiseen katolta.

Valaisimia kattoon ja lamput vaihtoon

Tehtäväpyyntöjä toteutetaan vuosittain satakunta. Tulosmaan mukaan pyyntöjä voitaisiin ottaa vastaan enemmänkin. Asiakkaat ovat usein yksineläjiä, yksinhuoltajia ja iäkkäitä naisleskiä.

— Jos asiakkaana on vanha pariskunta, on tavallista, että toinen puoliso on toisen omaishoitaja. Joskus nuorempikin väki voi tarvita apua taulujen ja peilien ripustamiseen.

Tavallisia tehtäviä ovat myös valaisimen kiinnittäminen kattoon ja lampun vaihto. Seurakunta hankki jo alkuvaiheessa kyläseppoja varten työkalupakin. Siinä on iskuporakone, ruuveja ja muuta tarpeellista pikkutilpehööriä.

— Selkäkivun tai nivelvaivojen takia voi joku tarvita kesällä nurmenleikkuuta rivitalon pikkupihaan. Joskus leikataan myös pensaita tai omenapuita, vaikka kyläsepoilla ei ole siihen ammattitaitoa. Silloin on omistajan vastuulla kertoa, miten työ tehdään.

Viimeksi Tulosmaa itse kävi liimailemassa tuoleja 90-vuotiaalle asiakkaalle.

Omat kädentaidot toisten käyttöön

Tätä nykyä kyläseppoja on kymmenkunta. Tulosmaa ottaisi heitä mielellään lisää.

— Kyläsepoilta ei edellytetä mitään erityistaitoja. Ajatuksena on, että kukin antaa elämänkokemuksen myötä karttuneet kädentaitonsa toisten käyttöön.

Tosin on kyläsepoissa ollut niitäkin, jotka ovat ammatissaan oppineet, mihin piuhat menevät digiboksi-, DVD- ja TV-asennuksissa.

Omia kädentaitojaan Tulosmaa on kehittänyt vapaa-ajallaan, vastapainona stressaavalle työlleen.

— Työni oli kuitenkin sellaista, että kun työpaikan oven laittoi perässään kiinni, eivät työt tulleet mukana kotiin.

Tulosmaa on tehnyt kodin sisäremontit ja ollut rakentamassa kolme taloa: talot omalle perheelleen ja tyttärensä perheelle sekä kesämökin.

— Rakentaessani sain talkooapua kavereilta ja tutuilta. Apua on kiva antaa, kun on sitä itse saanut.

Kukka sai uuden kodin

Asiakkaat ovat yleensä hyvin iloibssaan siitä, että kyläseppo tulee ja hoitaa pois päiväjärjestyksestä jonkin arkisen ongelman.

— Usein kyläsepon toivotaan jäävän kiitokseksi kahville. Aina se ei tietenkään ole mahdollista.

Moni asiakas myös tuputtaa maksua työstä.

— Meidän työmme ei maksa mitään. Mutta jos tuntuu siltä, että on aivan pakko korvata se jotenkin, sen voi tehdä antamalla rahaa kolehtiin tai Yhteisvastuukeräykseen.

Kyläsepot kokoontuvat kerran kuukaudessa Hämeenkylän kirkolle juttelemaan työstään ja sen pelisäännöistä. Vapaaehtoistyöstä kertyy monenlaisia mukavia kokemuksia ja muistoja.

Vuosien mittaan Tulosmaa on käynyt useammankin kerran samassa paikassa.

— Hyvin valmennetun Rottweilerin temppuja on ollut joka kerta yhtä hauska katsoa.

Kerran Tulosmaa oli keikalla toisen kyläsepon kanssa. He saivat tehtäväkseen vielä lopuksi viedä ison kukan roskiin.

— Pihalla oli mies, jolta kyselimme, onko hänellä avainta lukittuun roskalaatikkoon. Hän ihmetteli, olemmeko tosiaankin heittämässä kukan pois. Ja niin kävi, että kukka sai uuden kodin.

Vapaaehtoistyön rekrytointi-ilta to 16.2. klo 18.30 Hämeenkylän kirkolla

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.