null Pakkopalautuksia ei pidä sallia

Puheenvuorot

Pakkopalautuksia ei pidä sallia

Me allekirjoittaneet, jotka toimimme kirkon ylläpitämien perheasiain neuvottelukeskusten johtajina, vetoamme avoimella kirjeellämme päättäjiin, että turvapaikkaa vaille jääneiden henkilöiden pakottaminen kotimaahan palaamiseen lopetettaisiin.

Suomeen päätyneiden pakolaisten on vaikeata saada perheen yhdistämistä edistettyä myönteisen turvapaikkapäätöksen saatuaankin. Jo tämä seikka nostaa esille kysymyksen Suomen menettelytapojen moraalisuudesta.

Täysin poissuljettua ja vastoin ihmisoikeussäädösten henkeä on palauttaa kotimaastaan pois muuttaneita ja muualta turvaa hakeneita ihmisiä takaisin kotimaahansa vastoin heidän tahtoaan. Erityisen järkyttävää on, että tällaista menettelyä on sovellettu alaikäisiin lapsiin. Heillä on takanaan paitsi tulomatkaan liittyneet myös ne traumaattiset kokemukset, joiden vuoksi kotimaasta on aikanaan lähdetty pois.

Ymmärrämme, että pakolaistilanteen myönteisellä ratkaisemisella on kustannusvaikutuksia, mutta nämä kysymykset on kyettävä ratkomaan muutoin kuin palauttamalla ihmisiä väkisin oloihin, joista he ovat lähteneet hakemaan turvaa. On ollut aika, jolloin Suomestakin on jouduttu eri syistä lähtemään. Nyt on meidän vuoromme olla luomassa turvaa niille, jotka sitä meiltä pyytävät.

Martti Ajo, Helsinki

Jan-Erik Nyberg, Pietarsaari

Sari Sundvall-Piha, Turku

Anja Nwose, Forssa

perheasiain neuvottelukeskusten johtajat

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.