null Palkinnot ja varjot

Palkinnot ja varjot

Kuka vielä sanoo, ettei tiede voi olla hauskaa? Ainakin minun kotonani menivät aamukahvit väärään kurkkuun, kun silmiin osui uutinen huumorinobelina tunnetusta Ig Nobel -palkinnosta. Tänä vuonna kyseinen kunnia lankesi insinööritaidon sarjassa valaiden hengityksestä näytteitä keräävälle kauko-ohjattavalle helikopterille. Siis laitteelle, jolla tutkitaan valaan räkää. Rauhan Ig Nobelin taas sai tutkimus, jonka mukaan kiroilu lievittää tuskaa. Muillekin palkituille oli löydetty hykerryttävät vastineensa.

Tällainen varjopalkinto ei ole lajissaan ensimmäinen. Yleisesti ottaen huomiota saavat hauskuus ja huonous. Esimerkiksi Oscareiden vastapainoksi jaetaan Razzle-pystit vuoden surkeimmista elokuvista ja osasuorituksista. Kotimaan kamaralla voi saada tunnustusta vuoden turhimpana julkkiksena. Helsingin yliopiston suomen kielen laitos huomioi yhtä lailla vuoden kielisammakon ja kielihelmen.

Kaikenmoisissa palkintogaaloissa on jännityksensä. Itse veikkailen joka vuosi innokkaasti Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaa. Ikisuosikkini on kanadalainen Margaret Atwood, vaikka runouden huomiointi pitkästä aikaa olisi sekin mukavaa. Totta kai on myös hienoa, kun pieni Suomi saa jossain tunnustusta. Martti Ahtisaaren rauhanpalkinto muistetaan varmasti pitkään. Varjopalkintoja en sen sijaan ole osannut ottaa vakavasti. Ehkä ongelma onkin liiassa vakavuudessa.

Loppujen lopuksi harvasta tulee nobelistia, mutta jokaiselle tekisi hyvää suhtautua tekemisiinsä huumorilla. Kuten palkittujen listasta huomaa, Ig Nobelin saavat todella luovat ja mielenkiintoiset tekijät. Tunnustusta jakavasta huumorilehdestä todetaankin, että tarkoituksena on saada ihmiset ensin nauramaan ja sitten ajattelemaan. Ei lainkaan hassumpi tavoite. Sen voisi kirjata monen koulun opetussuunnitelmaan.

Vaikkapa valaan rään analysointi on tekijöidensä mukaan paitsi hauskaa myös kiinnostavaa. Ja miksei olisi? Monelle on varmaan jäänyt koulun kemian tunneilta mieleen salmiakin valmistus. Vaikkei mieleen olisi mitään muuta jäänytkään, on helpottavaa huomata, ettei tiedon tarvitse aina lisätä tuskaa. Se voi myös kutkutella nauruhermoja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.