Kuva: Jarkko Peltoluhta
Palveleva puhelin päivystää koko kesän
Pääkaupunkiseudun palveleva puhelin saa vuodessa 10 000 puhelua. Soittajat pohtivat niin arjen ongelmia kuin elämän tarkoitusta.
Huolet eivät lomaile. Pääkaupunkiseudun palvelevan puhelimen toiminnanjohtaja Raija Narvila tietää sen hyvin.
– Monet auttavat puhelimet supistavat toimintaansa sydänkesäksi. Se kuuluu meidän toiminnassamme. Ihmiset tarvitsevat apua silloinkin, kun heidän omat auttajansa ovat lomailemassa.
- Pääkaupunkiseudun palvelevan puhelimen toiminnanjohtaja Raija Narvila
Siksi kirkon Palveleva puhelin päivystää koko kesän joka ilta. Tyypillisesti puhelu kestää 20 minuuttia, mutta puheluiden kesto vaihtelee parista minuutista jopa tuntiin.
– Ihmisen mieli märehtii menneitä ja on huolissaan tulevasta. Toisen kanssa puhuminen avaa ikkunoita muuhun maailmaan, jossa soittaja ei ole pelkästään omien ongelmiensa ympäröimänä.
Pääkaupunkiseudulla puheluihin vastaa vuorollaan 100 vapaaehtoista ja 500 seurakunnan työntekijää. Valtaosa Palvelevan puhelimen koulutukseen hakeutuvista on hoiva- ja opetusalan työntekijöitä, mutta joukossa on myös paljon muiden alojen ihmisiä, jotka etsivät uusia auttamisen tapoja.
– Puheluiden vastaamiseen ei ole olemassa yhtä sapluunaa. Päivystäjä ei yritä koskaan ratkaista asiaa toisen puolesta, mutta hän on keskustelukumppanina miettimässä, miten soittaja pääsee elämässään eteenpäin.
Kesään latautuu odotuksia
Palveleva puhelin saa vuosittain 200 000 soittoa, joista neljännekseen ehditään vastata. Puhelu ohjautuu johonkin Suomen 40 päivystyskeskuksesta. Pääkaupunkiseudun yksikkö saa puheluita vuodessa 10 000.
– Soittaja ei tiedä, minne hänen puhelunsa ohjautuu. Päivystäjäkään ei tiedä, mistä soitto tulee.
Päivystäjä ei yritä koskaan ratkaista asiaa toisen puolesta, mutta hän on keskustelukumppanina miettimässä, miten soittaja pääsee elämässään eteenpäin."
- Raija Narvila
Nimettömyys on yksi palvelun pääperiaatteista. Siksi asiakkaiden taustoja ei tilastoida seikkaperäisesti.
Se kuitenkin tiedetään, että pääkaupunkiseudulle ohjautuvien puheluiden soittajista lähes 30 prosenttia on 45–64-vuotiaita. Viime vuonna miehiä oli yli 20 prosenttiyksikköä naisia enemmän. Suuri osa soittajista elää yksin.
Puhutuimpia aiheita ovat erilaiset psyykkiset ja fyysiset sairaudet ja talouteen, asumiseen ja arkeen liittyvät ongelmat. Palvelun evankelis-luterilainen tausta kuuluu uskoa käsittelevien soittojen suuressa määrässä.
– Ihmisen elämän tarkoituksen kyselyä ja rukouspyyntöjä on melkein kolmannes soitoista. Lähtökohtamme kuitenkin on, ettei ketään ruveta käännyttämään.
Myös ajankohtaiset uutiset ja vuodenajat vaikuttavat aiheisiin. Ennen lomia soittajat saattavat pohtia, saavatko he viettää juhlapyhät haluamiensa läheisten kanssa.
– Kesään latautuu paljon odotuksia. Tosin nyt heinäkuussa kesä on jo hyvällä mallilla arkipäiväistymässä.
Palveleva puhelin suomeksi su–to klo 18–01 ja la 18–03 p. 01019 0071 ja ruotsiksi päivittäin klo 20–24 p. 01019 0072. Maksu määräytyy operaattorin hinnaston mukaan.
Myös nämä palvelut auttavat kesällä
Palveleva chatti päivystää klo 12–16. facebook.com/kirkkosuomessa
Palveleva netti vastaa viesteihin parin päivän sisällä. verkkoauttaminen.fi
Erityisnuorisotyön chatissa aikuinen kuuntelee nuorta ti klo 16–18, ke klo 18–20 ja to klo 16–18. snellu.info
Nettitupu auttaa koululaisia kahdenkeskisessä chatissaan. nettitupu.net
Tekstaritupu neuvoo ja tukee tekstiviestitse: 0400 241 084. Myös sähköpostitse: tekstaritupu@evl.fi
Auttava puhelin Aamukorva auttaa senioreita aamuisin klo 5−9: 045 341 0504
Nuorten kriisipiste kuuntelee 12–29-vuotiaita ma–to klo 9-11: 045 341 0583. Sähköpostitse: nuortenkriisipiste@helsinkimissio.fi Apua paikan päällä ti–to klo 9–11: Albertinkatu 33.
Jaa tämä artikkeli: