Pankkiasioita auton ikkunasta

Pankkiasioita auton ikkunasta

Nykyisin ajatus autopankista tuntuu kovin vieraalta. Pikaruokaloiden autokaistat vielä ymmärtää, mutta pitääkö pankkivirkailijan luokse päästä asioimaan oman auton ikkunasta?

Tällainen oli vielä 1960-luvulla ihanne, joka toteutettiin Hakaniemen Ympyrätalon vieressä olevissa kolmessa autopankkikojussa. Vastaavia oli useita Helsingissä: vielä 1980-luvulla autoluukku löytyi Arkadiankadun Osuuspankista ja Uudenmaankadun Yhdyspankista.

Alkuinnostuksen jälkeen kysyntä hiipui nopeasti. Nordean pankkimuseon johtajan Kukka-Maaria Nummi kertoo, että Ympyrätalolla autopankki lopetti toimintansa vähin äänin jo 1970-luvulla, kun kehitys ajoi niiden ohi.

– Uudenmaankadun autoluukulla kävi 1980-luvun alussa yksi asiakas, Nummi kertoo.

Tiettävästi vain nakkikioski on toiminut Ympyrätalon kojuissa sen koommin. Nyt tyhjillään olevat kioskit pakenevat silmää pensaiden ja puiden katveessa. Puolikaaressa ne nököttävät ja tarjoavat lähinnä sateensuojaa ohikulkijoille.

Kioskit ovat kuitenkin todellisella paraatipaikalla. Rakennukset omistava Ilmarinen etsiikin ideoita jatkokäytölle. Kahvilan perustaminen suojeltuun ja vedettömään rakennukseen olisi hankalaa, mutta entä tilapäiskäyttö tai vaikkapa pyörähuolto?

Antti Möller

Muistatko kojuista muuta toimintaa
kuin pankin ja nakkikioskin?
Kerro meille: toimitus@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli: