Kari Peitsamoa puhuttelevat Paavalin ajatukset Jeesuksesta.
Papiksi käy miehen tie
Vaimo patisti Kari Peitsamoa opiskelemaan teologiaa.
Laulaja-lauluntekijä Kari Peitsamo, 56, on tänä syksynä uuden edessä. Hän aloittaa opiskelun Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Hän aikoo papiksi.
– Jeesus ja myös Paavali ovat tulleet minulle 2000-luvun aikana läheisiksi ja läsnäoloisiksi. Samaan aikaan on teologisten kirjojen pino pöydälläni kasvanut kasvamistaan, Peitsamo kertoo.
Mutta vaikka Jeesus kiinnostaa ja kirjoja piisaa, niin eikö siitä ole vielä aikamoinen hyppäys teologisen tiedekunnan ovelle?
– Tässä kohdassa haluan puhua vaimostani. Kirjapinoni kasvaessa hän sanoi minulle, että enkö voisi opiskella jumaluusopillisia asioita ihan yliopistossa asti, kun aihepiiri ei kerran jätä minua rauhaan. Ja kun vielä kadulla tuli vastaan tuttumme, joka oli 35-vuotiaana lähtenyt opiskelemaan oikeustieteitä, niin päässäni päsähti, että mikäpä ettei teologiseen.
Kari Peitsamo on säveltänyt ja sanoittanut yli 800 laulua. Tunnetuin niistä on Kauppaopiston naiset. Se oli suuri hitti 1970-luvulla. Laulu soi radiossa yhä, ja Peitsamon on myös esitettävä se yhä joka ikisellä keikalla.
– Kauppaopiston naiset ovat maksaneet monet yhtiövastikkeeni, Peitsamo toteaa viitaten kyseisen kappaleen kohtuullisen tiheään radiosoittoon.
1970-luvulla Peitsamo teki myös kappaleen Vedestä nousee kasvi. Siinä hän laulaa: ”Mikään ei kestä, paitsi yksi. Vedestä nousee kasvi.” Nyt Peitsamo näkee tuossa laulussa myös kristillistä symboliikkaa.
– Kyllä siinä voi nähdä Kristuksen ja hänen tulemisensa. Alitajuisesti minulla on ollut näitä pintaan pulpahtaneita asioita mukana jossain määrin pieninä siruina pitkin matkaa, ja on minulla ollut lauluissani Jeesuksesta suoriakin kommentteja. Nyt nuo asiat ovat kuitenkin aivan eri tavalla läsnä elämässäni.
Paitsi aktiivisesti keikkaileva muusikko Peitsamo on myös aktiivinen Suomen kommunistisen puolueen eli SKP:n jäsen. Hän on ollut SKP:n ehdokkaana niin kunnallis-, eduskunta- kuin eurovaaleissakin. Hän ei näe kommunismin ja kristillisen uskon välillä ristiriitaa.
– Kristus on Kristus. Ei häntä voi politisoida, Peitsamo kiteyttää.
Otsalle kietaistava bandana-huivi on Kari Peitsamon tavaramerkki. Niitä hänellä on sata kappaletta, punaisia ja sinisiä.
– Ihan viime aikoina päässäni on ollut entistä useammin sininen huivi. Johtuneeko se sitten merellisestä Helsingistä? Muutin Helsinkiin kuusi vuotta sitten, ja sekin oli iso muutos. Ei kuitenkaan niin iso kuin tämä teologian opiskelun aloittaminen.
– Pääsin teologiseen tiedekuntaan tänä kesänä. Mutta jo viime syksynä opiskelin teologiaa avoimessa yliopistossa. Opiskelu on ollut avartavaa, hedelmällistä ja kaikin tavoin mielekästä. Siinä saa olla perimmäisten kysymysten äärellä.
Pappina, sitten joskus, Kari Peitsamo haluaa mennä koreilematta ja konstailematta suoraan asiaan niin kuin hän tekee vilpittömissä, visuaalisissa ja naivismiin vivahtavissa lauluissaankin.
– Mutta ei mennä nyt asioiden edelle. Minun on ensin opiskeltava viisi vuotta.
Jaa tämä artikkeli: