null Papit kuuraavat koipia

Jalkakylpyyn. Hiljaisen viikon ajaksi perustettavassa Pappien pesulassa Kaisa Heininen, Kimmo Saares ja muut helsinkiläispapit pesevät kaupunkilaisten jalkoja.

Jalkakylpyyn. Hiljaisen viikon ajaksi perustettavassa Pappien pesulassa Kaisa Heininen, Kimmo Saares ja muut helsinkiläispapit pesevät kaupunkilaisten jalkoja.

Ajankohtaista

Papit kuuraavat koipia

Kiirastorstaina Jeesus pesi opetuslastensa jalat. Hiljaisella viikolla papit tekevät saman helsinkiläisille.

Lämmintä vettä solisee kannusta varpaille ja teräsvatiin. Jalkoihin hierotaan saippuaa. Tuntuu mukavalta, ei ole kiire minnekään.

Hyvinhän se sujuu, nimittäin pappien jalkojenpesuharjoitus. Kirkon tiedotuskeskuksen ohjelmapäällikköä, pastori Kimmo Saaresta ja Oulunkylän seurakunnan pastoria Kaisa Heinistä vähän jännittää. Tällaista ei tule papin työssä ihan joka päivä vastaan.

Pääsiäistä edeltävän hiljaisen viikon aikana helsinkiläisseurakuntien papit pesevät kaupunkilaisten jalkoja Pappien pesulassa, joka perustetaan Bassoradion tiloihin aivan Senaatintorin nurkalle.

– Haluamme tuoda pääsiäisen sanoman keskelle kaupunkilaisten arkea. Pääsiäisessä on paljon vaikeasti käsitettävää. Vesi ja toisen ihmisen käsien kosketus voivat kertoa enemmän kuin sanat, Saares sanoo.

Pappien pesulaan voi pysähtyä vaikka työpäivän päätteeksi, kauppareissun lomassa tai pääsiäisvaellus Via Cruciksen yhteydessä. Jalkapesulla voi nauttia virkistymisestä, rauhallisesta musiikista ja lämpimästä läsnäolosta. Halutessaan myös ystävykset voivat pestä toistensa jalat.

– Toivon, että hetki on kävijöille mieleenpainuva ja pääsiäiseen valmistava. Joillekin se voi olla hauska, toisille harras. Saa jutella tai olla hiljaa, Heininen sanoo.

Johanneksen evankeliumissa kerrotaan, kuinka Jeesus pesi opetuslastensa jalat ennen ehtoollista. Samalla hän antoi esimerkin toisten palvelemisesta.

– Lähi-idässä jalkoja on pidetty likaisina. Siksi jalkojenpesu oli Jeesukselta radikaali nöyryyden osoitus, Kimmo Saares pohtii.

Kaisa Heinisen mielestä merkityksellistä on se, että Jeesuksen jalkakylpyyn pääsivät myös kavaltaja Juudas, kieltäjä Pietari ja epäilijä Tuomas.

– Opetuslasten virheistä ja harkitsemattomista teoista huolimatta Jeesus palveli kaikkia erottelematta, hän sanoo.

Katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa jalkojenpesu on yleinen kiirastorstain perinne. Tavallisesti paavi on ennen kiirastorstain ehtoollista pessyt kahdentoista papin jalat Rooman Lateraanikirkossa. Viime vuonna paavi Franciscus herätti huomiota pesemällä kahdentoista nuorisovangin jalat Casa del Marmon vankilassa.

– Tradition rikkoessaan paavi meni pääsiäisen ytimeen, jossa synnit annetaan anteeksi ja turha pöly pestään pois. Oli vahva viesti, että paavi pesi vankien jalkoja eikä kardinaalien putipuhtaita, hyvin hoidettuja varpaita, Saares sanoo.

Jalkojenpesun perinnettä on tuotu viime vuosina myös luterilaiseen kirkkoon. Tapaa on kokeiltu joissakin kirkoissa juuri kiirastorstaina. Oulunkylän seurakunnan rippileireillä ohjaajat ovat pesseet riparilaisten jalat pääsiäisen tapahtumia käsittelevässä aamujumalanpalveluksessa.

– Jalkojenpesusta on syntynyt voimakas yhteyden tunne, Kaisa Heininen kertoo.

Kirkoissa jalat on useimmiten pesty symbolisesti kaatamalla niille hiukan vettä. Pappien pesulassa päivystävät papit panevat itsensä konkreettisemmin likoon. Kävijöiden koko päivän kengissä hautuneet jalat pestään ihan kunnolla.

Kun ehkäpä kymmenet ihmiset uittavat jalkojaan samassa vadissa päivän aikana, hygieniasta on pidettävä huolta. Sekä pesijöiden kädet että vadit desinfioidaan pesujen välillä.

– Jos joku niin haluaa, käytämme kertakäyttöhanskoja. Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että kaikki käärittäisiin kliinisesti muoviin, Kimmo Saares sanoo.

Entä sitten sukkahousut – meneekö jalkapesu niiden kanssa kovin vaikeaksi? Ei hätää, sukkikset voi käväistä riisumassa sermin takana.

Bassoradio on tehnyt reilun vuoden ajan yhteistyötä kirkon kanssa. Nuorille kaupunkilaisaikuisille suunnattu kanava on käsitellyt kirkon työtä ohjelmissaan. Tavoitteena on herättää ajatuksia ja keskustelua avoimesti ja monipuolisesti. Lisäksi seurakuntien Pienelle parasta -hanke on kumppanina Ipanapa-lastenohjelmassa.

Kanavan asiakkuuspäällikön Taru Sassin mukaan yhteistyö kirkon kanssa on ollut mielenkiintoista ja onnistunutta.

– Olemme lähteneet toimimaan kirkon kanssa rehellisesti ja takki auki. Kirkko saa näkyä ja kuulua, hän sanoo.

Bassoradio tarjoaa tilat Pappien pesulalle ja tiedottaa tempauksesta ohjelmissaan ja verkossa. Sassi pitää tempausta rohkeana. Hän toivoo, että tapahtuma herättää uteliaisuutta ja keskustelua.

– Tempaus toteutetaan hieman pilke silmäkulmassa, mutta mitään pelleilyä se ei ole. Tarkoitus on palvella ihmisiä ja tuottaa hyvää mieltä mahdollisimman monelle.

Pappien pesula ma–to 30.3.–2.4. kello 11–18, pe 3.4. kello 18–22 ja la 4.4. kello 10–14 Bassoradion tiloissa Torikorttelissa, Unioninkatu 25.

Lue Espoon tapahtuman ajankohta täältä.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.