null Pappi ladulla

Pappi ladulla

Ylläksellä Äkäslompolon kylässä kohoaa pieni Pyhän Laurin kappeli. Nimensä perusteella se voisi olla Vantaan Pyhän Laurin kirkon pohjoinen pikkuveli. Matkailusesongin aikana kappeli toimii tunturipapin päämajana. Tunturipapin pesti kestää viikon eikä siltä ajalta makseta palkkaa tai korvata matkoja. Talkoopappi saa palkaksi majoituksen ja hissilipun.

Helsingin taidekorkeakoulujen oppilaitospappi Jussi Murtovuori on vieraillut talkoopappina tunturissa jo useampana vuonna. Hänen mielestään papin pitää pyöriä monissa paikoissa eikä vain odottaa ihmisiä jossakin kopissa.

Murtovuoren mukana Ylläkselle matkustavat vaimo ja kolme lasta. Joskus mukana on ollut myös anoppi, joka kuulemma majoitettiin kappelin sakastin alkoviin.

Hartauksien ja jumalanpalvelusten pitämisen lisäksi tunturipapin tehtäviin kuuluu liikkuminen ihmisten parissa. Hiihtoladuilla ja laskettelurinteissä papin tunnistaa tunturipapin tunnuksin varustetusta heijastinliivistä. Murtovuoren mukaan ihmiset veistelevät usein vitsejä nähdessään papin hiihtoladulla. Toisinaan joku pysähtyy juttelemaan tai hiihtää rinnalla kappaleen matkaa.

— Lomalla on aikaa ja tilaa hengellisille asioille. Ihmiset puhuvat papille ladulla eri tavalla kuin kirkossa. Ladulla ollaan tavallisten ihmisten maastossa. Asiat sanotaan suoremmin. Saatetaan tokaista, että elämässä on takana vaikea vaihe, Murtovuori sanoo.

Aiemmin Murtovuori on työskennellyt ulkosuomalaisten parissa Ranskassa ja Britanniassa. Tunturipapin pesti antaa hänelle taas mahdollisuuden tavata ihmisiä, jotka ovat liikkeellä ja irti arjesta.

— Liikkeelläolo kuvaa elämää laajemminkin. Reissun päällähän tässä vaan ollaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.