null Papua päiväkotiin

Proteiinia porkkananpurijalle. Tarjottimella on soijanakkeja ja -pullia, herneitä, kidneypapuja, leikkopapuja, mustia belugalinssejä ja kikherneitä. Ravitsemusterapeutti Tuula Heikkisen mielestä päiväkodin kasvisruokaan pitäisi valita mahdollisimman samannäköistä sapuskaa kuin tarhakavereilla on.

Proteiinia porkkananpurijalle. Tarjottimella on soijanakkeja ja -pullia, herneitä, kidneypapuja, leikkopapuja, mustia belugalinssejä ja kikherneitä. Ravitsemusterapeutti Tuula Heikkisen mielestä päiväkodin kasvisruokaan pitäisi valita mahdollisimman samannäköistä sapuskaa kuin tarhakavereilla on.

Papua päiväkotiin

Kun vegetaristi aloitti tarhassa, vanhemmat ihmettelivät laihaa lounasta ja kuskasivat omia soijapullia. Nyt Palmia lupaa lisätä valkuaista kasvisruokiinsa.

Teksti Pihla Tiihonen
Kuva Esko Jämsä
Kaksivuotiaani sekoittaa ämpärissä ”nakkikeittoa”. On elokuu 2012, ja hän aloittaa kunnallisessa päiväkodissa Helsingissä. Ulkoleikkien jälkeen harjoittelemme hoidossa syömistä.

Päiväkotikaverien eteen kannetaan tuhtia soppaa, jossa on rutkasti nakkia ja täyttävää perunaa. Soijanakit ovat kasvissyöjälasteni herkkua, mutta niitä ei heidän laihassa liemessään näy. Siinä kelluu maissia sekä pieniä kesäkurpitsan- ja porkkananpaloja. Iltapäivällä lapsillani on kova nälkä.

Etsin Palmian nettisivuilta maissi-kesäkurpitsakeiton. Se sisältää nimikasvistensa lisäksi vettä, porkkanaa, sipulia, kuohukermaa, muutettua maissitärkkelystä, rypsiöljyä, kasvisliemijauhetta ja mausteita. Keittoannoksen energiamäärä on nostettu rasvalla ja sokerilla 68 kilokaloriin, proteiinia siinä on 0,9 grammaa.

Tälläkö pitäisi pärjätä?

Allergiaruoista puhutaan paljon, mutta päiväkotien suurimmat yksittäiset ruokavaihtoehdot ovat eettisiä. Rasti ruutuun, ja jälkikasvu saa Palmialta munaa ja maitoa sisältävää kasvisruokaa tai sian- tai naudanlihatonta sapuskaa.

Helsingin päiväkodeissa on kasvissyöjälapsia noin 450 eli parinkymmenen koululuokan verran. Enemmän on vain sianlihatonta ruokaa syöviä, lähinnä muslimeja, joita on runsas tuhat. He syövät myös kasvista, kun peruslistalla on possua. Tiedot ovat vuodelta 2011.

Lähetän saman tien sähköpostia Palmiaan: ”Ovatko kasvisvaihtoehdot ravitsemuksellisesti ja kalorimäärältään samanlaisia kuin liharuoat? Täytyyhän niiden ravita kasvavat, leikkivät lapset.”

Vastausta ei tule.

Mieheni juttelee päiväkodin keittiötyöntekijän kanssa ja saa luvan tuoda pakastimeen kaupan soijaeineksiä. Työntekijä alkaa pyytämättä tilata muita soijatuotteita ja valmistaa niitä lisäkkeeksi lastemme ruokiin. Muuten lounaat tulevat keskuskeittiöstä.

Hienoa, että omat lapset tulevat kunnolla ravituiksi, mutta entä muut? Kysyn syyskuussa vegeperheiden kokemuksista Facebookissa. Helsinkiläinen Anni Tanskanen kirjoittaa:

”Ruoka on ollut luokattoman huonoa, kunnes selvisi, että lapsemme syövät joka päivä pakasteaterioita. Kun 5-vuotiaalta kysyy, mitä oli ruokana, vastaus on aina sama: ’En tunnistanut.’ Kaksi hoitajaa haluaisi myös syödä kasvisruokaa, mutta ruoka ei heidän mielestään ole syötävän näköistä. Soitin asiasta Palmian ruokapalvelupäällikölle, ja rupesikin tulemaan tuoretta ruokaa!”

Lokakuussa kuulen, että Palmia on kieltänyt työntekijäänsä tilaamasta höysteitä kasvisruokiin. Saamme luvan kuskata päiväkotiin kassillisen soijanakkeja, -suikaleita ja -rouhetta, linssejä.

Tarhan joulujuhlassa vien keittiöön kiitoskortin. Sitten lähetän toisen kerran sähköpostia Palmiaan, nyt toimittajana.

Seuraavana päivänä Palmialta soittaa ravitsemusasiantuntija Tarja Heikkinen .

Aloitetaan maissi-kesäkurpitsakeitosta. Se on poistettu ruokalistalta. Nakkikeiton vaihtoehdossa on nykyään herneitä tai papuja.

Tarja Heikkisen mukaan kasvislounas täyttää ravintosuositukset. Se ei silti vastaa aina peruslounasta.

– Välillä kasvisvaihtoehto on ollut vähemmän täyttävä ja siinä on ollut niukemmin proteiinia kuin muussa ruoassa.

Ravitsemusasiantuntija lupaa, että kasvisruokiin lisätään palkokasveja heti tammikuun toisella viikolla. Kasvislasagnetteen tulee soijarouhetta, perunakasviskiusaukseen leikkopapua. Lisäksi ruokalistoihin tulee kasvisruokien proteiininlähde.

Myös luomu lisääntyy, sillä vuoteen 2015 mennessä päiväkodeissa tarjottavasta ruoasta puolet pitäisi olla luomua. Siksi osa päiväkotien ennen käyttämästä täysjyväpastasta on korvattu valkoisella luomuversiolla.

Mitä ravitsemusterapeutti sanoo päiväkotien kasvisruoista? Helsingin kaupungin terveyskeskuksessa kasvissyöjäperheitä neuvonut Tuula Heikkinen muistuttaa, että aterian kanssa tarjottava voileipä ja maito kattavat osan ravinnontarpeesta. Sitten tulee monta muttaa:

Toisin kuin Palmialla tähän asti, kasvisruoassa olisi hyvä olla enemmän proteiinia kuin sekaruoassa. Koska pikkulapset syövät vähän, ruoan pitää olla erityisen ravitsevaa.

– Hyvin kasvisvoittoista ruokaa syövien lasten proteiinintarve voi olla 15–35 prosenttia suurempi kuin sekaruoan syöjän. Vain soijan proteiini vastaa melko lailla eläinproteiinia.

Entä nakit, monen lapsen herkku?

– Aterioiden tulisi ehdottomasti muistuttaa mahdollisimman paljon toisiaan eri ruokavalioissa, eli soijanakki tavallisen nakin sijaan ja kasvispyörykkä lihapullan sijaan. Lapset ovat tästä tarkkoja, vastaa ravitsemusterapeutti Heikkinen.

Noudan lapsia tarhan pihalta.

– Sain ruokaa, kaksivuotiaani ilmoittaa.

– Tänään maistui kaksi annosta, lastentarhanopettaja täsmentää.

– Äidille nakkikeittoa! lapsi ojentaa ämpäristä lunta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.