null Paralympiavoittaja tukee kehitysmaiden vammaisia

Leo-Pekka Tähti haluaa tukea kehitysmaiden vammaisia, joista moni ei esimerkiksi pääse edes kouluun.

Leo-Pekka Tähti haluaa tukea kehitysmaiden vammaisia, joista moni ei esimerkiksi pääse edes kouluun.

Paralympiavoittaja tukee kehitysmaiden vammaisia

Paralympialaisissa neljä kultamitalia pyörätuolikelauksessa voittanut Leo-Pekka Tähti osoittaa tukensa kehitysmaiden vammaisille.

Kehitysmaissa useimmat vammaiset lapset eivät koskaan pääse esimerkiksi kouluun. Myös asenteet vammaisia ihmisiä kohtaan ovat kehitysmaissa yhä usein negatiivisia. Vammaisia lapsia hävetään ja piilotellaan. Leo-Pekka Tähti haluaa omalla positiivisella esimerkillään vaikuttaa kehitysmaiden vammaisten lasten ja nuorten elämänlaadun parantamiseen. 

– Onneksi asenteet ovat jo muuttuneet Suomessa. Nuorempi sukupolvi suhtautuu asioihin avoimemmin. 

Ympäristötekijöillä, kuten muiden asenteilla on vaikutusta, mutta Tähden mielestä myös oma asenne ratkaisee. 

– Joka päivä täytyy elää täysillä vaikka välillä olisi kuinka vaikeata. Omaan juttuunsa täytyy uskoa. Olisihan se älyttömän makea juttu jos saisimme enemmän vammaisia lapsia kouluun kehitysmaissa. Siksi Tähti lähti mukaan Suomen Lähetysseuran Tasaus-kampanjaan,  joka jatkaa vammaisten oikeuksien esillä pitämistä. 

Pyörätuolilla liikkuvan Tähden alaraajavamma johtuu synnynnäisestä selkäydinvammasta. Hän ei ole koskaan kokenut olevansa erilainen kuin muut, ja mies ei edes pidä koko sanasta 'erilainen'. 

– Käytän sanaa lainausmerkeissä. Myöskään vammainen ei ole kovin sopiva sana, sanon itse mieluummin olevani liikuntarajoitteinen. 

Kehitysmaissa vammaisia lapsia kiusaavat usein muut oppilaat sekä tietämättömät ja vammojen syitä tuntemattomat opettajat. Useimmat vammaiset lapset eivät koskaan edes pääse aloittamaan koulua. Tähti selvisi kouluvuosistaan yllättävän helposti. 

– Kiusaamista oli melko vähän, mutta silloin kun kiusattiin, annoin aina kiusaajille takaisin. Paha sanoa, mutta koulumaailma on niin raaka, että hyväksyntä pitää jollain tapaa ansaita, esimerkiksi olemalla rääväsuu, kuten minä. Oikeinhan se ei ole, että hyväksyntä pitää tällä tavalla ansaita, Tähti pohtii. 

 Tänä vuonna Tasaus-kampanjalla tuetaan vammaisten lasten kouluun pääsyä. Kampanjan tuotoilla Lähetysseura tukee kumppaneidensa kanssa vammaisten ihmisten hyväksi tehtävää työtä yhteensä kymmenessä kehitysmaassa. 

– Tämä kampanja tuntui heti luontevalta jutulta olla mukana, Tähti sanoo.  

Testaa, pärjäisitkö vammaisena kehitysmaassa tästä.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: