Parempia lakeja vai kansanedustajia?

Parempia lakeja vai kansanedustajia?

Kansanedustaja Anna Kontula kirjoitti vuonna 2011 blogissaan: ”Voi esimerkiksi olla perusteltua varata käteistä pyörän vuosihuoltoon ja jättää kuitti pyytämättä. Vaikka harmaan talouden vastaiset kampanjat toista kehottavat.”

Nyt sama kansanedustaja kirjoittaa Kirkko ja kaupungin (K&k 24.9.) kolumnissaan: ”Toisin kuin hyväntekeväisyys, verotus ei ole omantunnonkysymys. Veroja määrätään jämpti summa kullekin, ja sitten ne pitää maksaa. Ei siihen mitään yksilöllistä eettistä pohdintaa tarvita.”

Kansanedustaja on tainnut pohdinnoissa tulla siihen tulokseen, että kaksinaismoralismi on eettisesti hyväksyttävää varsinkin näin vaalien alla. Toki voi olla, että kansanedustaja myös ottaa viisaasti huomioon kulloisenkin kohderyhmänsä, ja kun kosiskellaan Kirkko ja kaupungin lukijoita, verot ymmärrettävästi ovat jämptejä ja ne pitää maksaa.

Kansanedustajalta tuntuu moraalin lisäksi olevan hukassa aihealueen peruskäsitteet. Hän kirjoittaa: ”Toki myös tavallinen kansa käyttää verovähennyksen tai alennetun verokannan, kun siihen tarjoutuu tilaisuus… (...) Ne eivät ole poissa verokertymästä, kuten veronkierto ja verosuunnittelu.”

Verosuunnittelu on täysin laillista verojen suunnittelua. Verosuunnittelua on esimerkiksi kansanedustajan mainitsema tilanne, jossa tavallinen kansa miettii, käyttäisikö lain salliman verovähennyksen. Veronkierto puolestaan on lain vastaista toimintaa, joka näkyy verovajeena. Veronkiertoa on se, kun myyjä ja ostaja sopivat, että pyörähuolto maksetaan pimeästi, kuten kansanedustaja kehottaa.

On totta, että verovajetta aiheuttaa osaltaan tulojen siirto esimerkiksi veroparatiiseihin, mutta erittäin suuri ongelma on myös harmaa talous. Verotuloja jäi vuonna 2012 saamatta noin 3–4 miljardia euroa harmaan talouden takia. Jos talouden moraalittomuutta yritetään ratkaista vasemmistolaisen kansanedustajan etiikalla, mikään ei koskaan muutu. Ongelma kun ei ainakaan ratkea sillä, että kansanedustaja ilmoittaa haluavansa parempia verolakeja. Jos ensin lähdettäisiin siitä, että noudatetaan jo olemassa olevia lakeja – ja tämä koskee myös itse lainsäätäjiä.

Jaakko Setkänen

Jaa tämä artikkeli: