Parempia verolakeja

Parempia verolakeja

Verot ovat hallinnollinen työkalu, jolla valtio keräävät rahaa tähdellisinä pitämiinsä asioihin. Demokraattisessa järjestelmässä kansalaiset päättävät luottamushenkilöiden välityksellä yhdessä, miten verot jyvitetään ja mihin ne käytetään.

Toisin kuin hyväntekeväisyys, verotus ei ole omantunnonkysymys. Veroja määrätään jämpti summa kullekin, ja sitten ne pitää maksaa. Ei siihen mitään yksilöllistä eettistä pohdintaa tarvita. Tai jos tarvitaan, niin sen oikea paikka on äänestyslippu, ei veroilmoitus.

On huolestuttavaa, että keskustelu verovälttelystä liukuu niin helposti moralistiseen taivasteluun: jos ei nyt mitään laitonta ole tapahtunut, niin arveluttavaa ainakin. Kysytään, missä on veroparatiiseihin rahojaan siirtävien yritysten moraali. Ihmetellään, missä on palkkatulojaan pääomatuloksi muuttavan lääkärin moraali.

Vaarallisinta on, että paheksunta peittää alleen todellisen ongelman – sen, että verotuslainsäädännön kautta käytetään merkittävää yhteiskunnallista valtaa ja ohjataan tulonsiirtoja. Valitettavasti poliitikkomme eivät osaa, halua tai viitsi tukkia verolainsäädännön vääristymiä, jotka mahdollistavat sinänsä laillisen mutta yhteiskunnalle vahingollisen verovälttelyn.

Aika harva meistä maksaa veroja enempää kuin osansa. Toki myös tavallinen kansa käyttää verovähennyksen tai alennetun verokannan, kun siihen tarjoutuu tilaisuus. Ei siinä mitään vikaa ole. Nämä verosäädökset on tehty nimenomaan käytettäviksi, ja niiden ohjausvaikutus toimii vain, jos niitä käytetään. Ne eivät ole poissa verokertymästä, kuten veronkierto ja verosuunnittelu.

Ongelma on, että isolle rahalle on pelivaraa jätetty huomattavasti enemmän kuin tavallisille ihmisille. Sen seurauksena isoista tuloista maksetaan monesti vähemmän veroa kuin pienistä. Jos tätä lainsäädännön moraalittomuutta yritetään ratkaista yritysetiikalla, mikään ei koskaan muutu.

Miljardien verovaje kun ei ratkea moraalipaniikilla, vaan selkeällä ja johdonmukaisella verolainsäädännöllä.

Anna Kontula
anna.kontula@eduskunta.fi
Kirjoittaja on vasemmistolainen kansanedustaja.

Jaa tämä artikkeli: