null Parisuhdeongelmiin kannattaa hakea ajoissa apua

Parisuhteen ongelmiin kannattaa hakea ajoissa apua. Jos apua hakee liian myöhään, pahimmassa tapauksessa perheneuvonnasta voi tulla erossa auttamista. Kuva: Thinkstockphotos

Parisuhteen ongelmiin kannattaa hakea ajoissa apua. Jos apua hakee liian myöhään, pahimmassa tapauksessa perheneuvonnasta voi tulla erossa auttamista. Kuva: Thinkstockphotos

Parisuhdeongelmiin kannattaa hakea ajoissa apua

Perheneuvonta saattaa lomien jälkeen olla ruuhkautunut. Paikkakunnittain tässä on kuitenkin vaihtelua.

Vantaalla perheneuvonta on tänä syksynä poikkeuksellisesti ruuhkautunut, koska työvoimassa on tilapäisesti vajausta. On osittain myytti, että lomien jälkeen perheneuvontaan hakeuduttaisiin runsaammin.

”Jos parisuhde ei ole ollut kriisissä ennen lomaa, niin ei se lomakaan siihen kriisiä tuo. Sama on alkoholin käytön suhteen, niillä joilla alkoholin käyttö on hallinnassa ennen lomaa, niin se on sitä lomankin aikana”, kertoo vastaanottosihteeri Asta Lustig Vantaan seurakuntatyön erityispalveluista. 

Tällä hetkellä jono Vantaalla on parin kuukauden luokkaa, mutta marraskuussa tilanteen odotetaan parantuvan. Akuuteimmissa kriiseissä pyritään siihen, että tarvittaessa perheneuvontaan pääsisi nopeastikin. Esimerkiksi perheväkivaltatapauksissa tai sen uhatessa reagoidaan välittömästi.

”Nyt on älytön ruuhka, mutta aina ei syksyisin ole ollut ruuhkaa. Esimerkiksi viime vuonna meille pääsi nopeastikin perheneuvontaan. Siinä mielessä vuodet eivät ole sisaruksia keskenään. Tänä kesänä myös tavallisesti hiljaisen heinäkuun aikana on ollut vilkasta.”

Helsingissä pystytään perheneuvontaa antamaan suunnilleen kolmannekselle niistä ihmisistä ja pareista, jotka ovat ottaneet yhteyttä. Vantaalla vastaavasti noin puolet hakijoista pääsee perheneuvontaan. Espoossa tilanne on tällä hetkellä paras, viime vuonna perheneuvontaan pääsi liki 60 prosenttia espoolaisista hakijoista.

Espoossa paras tilanne

Espoon perheneuvonnan tilanne on tällä hetkellä melko hyvä. Perheneuvojien kalenterit täyttyvät kovaa vauhtia, mutta kovaa ruuhkaa ei ole. Espoossa on lomat ovat näkyneet perheneuvonnassa pieninä piikkeinä elokuussa ja tammikuussa.

Loman jälkeen perheneuvontaan on hakeuduttu ihan samojen ongelmien kanssa kuin muinakin aikoina. Teemoissa ei ole havaittavissa ”kausivaihtelua”. Tavallisia syitä perheneuvontaan hakeutumiselle ovat uskottomuus, vaikeudet lasten tai puolison kanssa, kommunikaation puute tai parisuhdeväkivalta, joka liittyy usein päihteiden käyttöön.

”Pysähtyminen ja puhuminen ovat tärkeitä. Jos on tietoinen siitä, missä itse menee, missä toinen ja missä koko perhe menee, se auttaa. Parisuhdeongelmia aiheuttavat tyypillisesti puhumattomuus ja asioiden välttely, ongelmia paetaan työhön, viinaan tai harrastusten pariin”, Espoon perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Aku Kaura kuvaa.

Mutkistuneessa tilanteessa auttaa siihen havahtuminen, että parisuhteelle ja perheelle pitää oikeasti varata aikaa ja kommunikaation on oltava kunnossa. Kaura korostaa sitä, että apua kannattaa hakea ajoissa. Jos apua hakee liian myöhään, asioiden korjaaminen vie aikaa tai perheneuvonnasta tuleekin erossa auttamista.

”Apua on haettava ajoissa itselle tai parina. Tämän suhteen ajattelua pitäisi muuttaa: avuntarve on normaali, eikä hävettävä tai hankala, asia.”

Kriisi on myös mahdollisuus

Helsingissä täsmällistä jonotusaikaa on vaikea arvioida, koska harkitaan tilannekohtaisesti, kenelle aloituspaikkaa tarjotaan perheneuvonnassa.

”Joskus uuden ajan voi saada nopeasti, jos tarvitaan pikaista apua, ja jos jollain perheneuvojalla on mahdollisuus ottaa vastaan uusia ihmisiä. Joskus aikaa perheneuvojalle joutuu odottamaan kuukauden tai pari”, kertoo Helsingin seurakuntien johtava perheneuvoja Veli-Matti Helminen.

Kesäkautena Helsingissä on pystytty tarjoamaan apua tarvitseville uusia aikoja suunnilleen samaan tahtiin kuin muulloinkin. Kesä- ja heinäkuussa noin kolmannes hakijoista on saanut Helsingin perheneuvonnassa aloituspaikan.

”Tilanne näin elokuun alkupuolella enteilee Helsingissä edellisvuosien tapaan suhteellisen runsasta yhteydenottojen määrää. Tähän pyrimme vastaamaan mahdollisuuksiemme mukaan.”

Miksi lomakauden päättyessä ja arkielämän jälleen alkaessa myös parisuhteen ja perhe-elämän kysymykset näyttävät joskus aktivoituvan? 

”Ehkä lomalla koetut pettymykset saavat sijaa ihmisten mielessä. Uuden kauden alkaessa ihmisten mieleen voi nousta mahdollisuus aloittaa jotain uutta myös tässä suhteessa. Vanhan sanonnan mukaan kriisi on aina myös mahdollisuus”, muistuttaa Helminen.

Parisuhdettaan voi pohtia myös ryhmissä

Seurakunnat tukevat pariskuntia ja perheitä syksyllä alkavissa ryhmissä. Syyskuussa alkaa muun muassa Tunnekeskeinen parisuhdekurssi sekä Vantaalla että Helsingissä. Helsingissä Paavalin seurakunnassa järjestetään myös Parisuhde myötätuuleen – rakentavan vuorovaikutuksen parisuhdekurssi. Katso lisätietoa tästä.  
Lisäksi Vantaalla alkaa kokoontua vanhemmille tarkoitettu Lapsen tunne- ja turvataidot -ryhmä, jossa mietitään ja etsitään keinoja lapsen turvallisen kasvun ja kehityksen tukemiseen sekä lisätään aikuisen herkkyyttä kuunnella lasta. Syksyllä Vantaalla järjestetään myös eroryhmä erosta toipuville miehille ja naisille.
Espoossa puolestaan järjestetään Hvittorpissa Virtaa välillämme parisuhdekurssi 2.–4.10. Ryhmässä käsitellään vuorovaikutustaitoja ja tuetaan suhteen myönteisiä puolia.
Myös muita kursseja ja perheleirejä kuten Toimiva perhe -kurssi murrosikäisten vanhemmille alkaa Espoossa lokakuussa ja esimerkiksi Velskolassa vietetään yksinhuoltajaperheiden viikonloppua.
Helsingissä kokoontuu syyskuussa myös sateenkaariperheille tarkoitettu Erosta eteenpäin -sateenkaariryhmä Snellussa. Sateenkaariperheiden eroryhmän käynnistävät Helsingin seurakunnat ja Sininauhaliitto. Katso lisätietoa tästä.

Seurakuntien perheneuvonnan nettisivut:
Perheneuvonnan sivuilta löydät tarkempaa tietoa yllä mainituista kursseista ja ryhmistä sekä koostettuna tietoa ja linkkejä erilaisiin parisuhdepalveluihin.
Espoo: http://www.espoonseurakunnat.fi/web/perheet/perheneuvonta
Helsinki: http://helsinginseurakunnat.fi/yhteinentoiminta/apuajatukea/perheneuvonta.html
Vantaa: http://www.vantaanseurakunnat.fi/perheneuvonta
Lisäksi seurakunnat tukevat perheitä järjestämällä paljon muutakin toimintaa, on perhekerhoja ja -leirejä. Katso lisätietoa oman seurakuntasi nettisivuilta. 

Jaa tämä artikkeli: