null Parisuhdeoppia munkeilta

Munkit tietävät, kuinka rakkaus kestää.

Munkit tietävät, kuinka rakkaus kestää.

Parisuhdeoppia munkeilta

Oletko kyllästynyt parisuhdekirjoihin ja varsinkin ”minun tunteideni” korostamiseen? Tahtoisitko löytää ylevämmän näkökulman rakkauteen? Miten olisi elämäntaito-opas 600 vuoden takaa?

Kristuksen seuraamisesta ei sikäli vaikuta sopivalta parisuhdeopukselta, että sen ovat kirjoittaneet munkit keskiajalla. Rakkaus on kuitenkin kirjan päähenkilö, joten annetaan veljille tilaisuus.

”Vapaa on hän, joka rakastaa, lentää, juoksee ja iloitsee. Häntä ei voi pidätellä. Hän antaa kaiken kaikesta, ja kaikessa kuuluu hänelle kaikki”, kirjoittavat munkit.

Kieltämättä, juuri siltähän rakkaus tuntuu. Antaa lupauksen lupauksesta, elämän elämästä. Lentää iloiten loputtomien entä jos -ajatuskahleitten yli. Hymyilee kaikille.

Rakkaus ei kuitenkaan viihdy kauan siellä, missä kiitollisuus ei kuki vaan tunteista suurin yritetään valjastaa itsekkäiden nautintojen vetohäräksi. ”Rakkaus mielii korkeuksiin eikä anna minkään alhaisen ja ilkeän pidellä itseään matalalla”, toteavat munkit.

He muistuttavat, että rakkaus tahtoo laajeta omasta kotipiiristä tekoihin, joista on iloa muillekin kuin meille itsellemme. Meidän tulee väsymättä ponnistella toistemme, elinympäristömme ja paremman maailman puolesta. Muuten rakkaus kokee olevansa vankina ja lähtee livohkaan. ”Rakkaus mielii vapauteen”, tietävät munkit.

”Siksi Rakkaus voi tarttua kaikkiin toimiin, ja monia asioita se saattaa loppuun asti ja takaa, että niillä on vaikutuksensa. Kun samoissa tilanteissa hän, joka ei rakasta, tuupertuisi maahan.”
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.