Neuvontaa. Seurustelevat nuoret ottavat Anthony Kipangulan mukaan mallia mediasta. Siksi he ovat varsin tietämättömiä esimerkiksi sukupuolitaudeista.
Parisuhteet kukoistamaan
Perhetyö on Tansaniassa vielä uutta.
Teksti ja kuva Katri Kuusikallio
Tansanian evankelis-luterilaisen kirkon (ELCT) pastori Anthony Kipangula on vaimonsa Estherin kanssa johtanut avioliittoseminaareja vuodesta 2001. He ovat perehtyneet siihen, mitkä afrikkalaiset kulttuuriset tekijät vaikeuttavat avioliittoja ja mitkä puolestaan vahvistavat niitä. Miten ihmiset voisivat elää onnellisina avioliitoissaan?
– Parien pitää kohdata vahingolliset traditiot ja miettiä, miten niitä voi muuttaa. He ovat aluksi ujoja puhumaan avioliitostaan. Kun he huomaavat puhumisen auttavan, heistä on tullut yhä avoimempia, pastori Kipangula toteaa.
– Esimerkki hyvästä perinteestä on se, että ennen naimisiin menoa vanhemmilla ihmisillä oli tapana kertoa tytöille ja pojille, miten käyttäytyä avioliitossa. Miten nainen voi totella ja miellyttää miestään, ja miten miehen tulee kohdella vaimoaan, Anthony Kipangula sanoo.
Nuoret eivät Kipangulien mukaan enää kuuntele vanhempiensa neuvoja. He saavat vaikutteita televisiosta ja internetistä.
– Nuoret aloittavat suhteensa usein liian varhain ja hyvin tietämättöminä. Seksi ennen avioliittoa ei ole hyväksi, koska silloin taudit leviävät.
Anna-Kaarina ja Matti Palmu Suomen Lähetysseurasta ovat kouluttaneet yhdessä Kipangulan pariskunnan kanssa perhetyön kouluttajia. Päävastuu työstä on Kipangulan pariskunnalla. Opetuksen aiheita ovat muun muassa hyvän suhteen ylläpitäminen ja vuorovaikutustaidot.
Tansaniassa sukuperhe on tavallinen elämänmuoto, ja siksi hyvät suhteet molempien sukulaisiin ovat osa toimivaa avioliittoa. Miehen ja naisen tehtäviä perheessä katsotaan kursseilla uudella tavalla.
– Naiset ja miehet voivat sopia kotitöistä keskenään. Mieskin voi tehdä ruokaa, hoitaa lapsia ja viedä naista sairaalaan. Media on tässä apuna antamassa uusia roolimalleja.
Seksistä puhumiseen ihmiset eivät Kipangulien mukaan koskaan kyllästy. Pahin seksiin liittyvä haitallinen uskomus on, että aviomiehen ei kuulu harrastaa seksiä vaimonsa kanssa, kun tämä imettää. Miehet hakevat seksiä avioliiton ulkopuolelta. Viime vuonna yli puolet hiv-tartunnoista saatiin avioliitoissa.
– Teemme pitkäjänteistä työtä avioliittojen onnellisuuden eteen. Työmme lisää uskollisuutta parisuhteissa. Samalla se johtaa hiv:n vähenemiseen, Kipangulat kertovat.
Suomen Lähetysseura tukee Iringan yliopiston Changing Cultures- projektia, jonka johtaja pastori Kipangula on. Hanke saa Suomen valtion kehitysyhteistyötukea.
– Opetamme pariskunnille seksitaitoja, jotta ihmiset pysyisivät terveinä, tyytyväisinä ja uskollisina avioliitoissaan. Hiv:n leviämistä ei pystytä estämään tiedotuskampanjoilla. Changing Cultures vaikuttaa perheiden kautta niin, että hiv:n kannalta haitalliset perinteet heikkenevät, Anthony Kipangula kertoo.
– Kulttuurissamme elää uskomus, että vaihdevuosien jälkeen parisuhteessa ei voi olla seksiä. Kerran opetin naisille, että he voivat olla seksisuhteessa miehensä kanssa, vaikka he ovat pidättäytyneet seksistä jo vuosien ajan. Kun näin heidät seuraavan kerran, he tulivat kasvot loistaen vastaan. Saamme viedä eteenpäin tällaista iloista sanomaa, Esther Kipangula naurahtaa.
Kirjoittaja toimiin Suomen Lähetysseuran kristillisen kasvatuksen hiippakuntasihteerinä Morogorossa ja Tansanian alueen tiedottajana.
Jaa tämä artikkeli: