null Partiolaiset tekivät letunpaiston Suomen ennätyksen

Kuva: Jani Laukkanen

Kuva: Jani Laukkanen

Ajankohtaista

Partiolaiset tekivät letunpaiston Suomen ennätyksen

Rekolan partiolaiset paistoivat 2332 lettua kahdessa vuorokaudessa. Lettujen myynnistä saatu tuotto menee Yhteisvastuukeräykseen.

Uusi letunpaiston ennätys on 2332 lettua 48 tunnissa – avotulella siten, että kerrallaan paistetaan vain yhtä lettua. Yhdestä taikinasatsista, johon käytettiin 5 litraa vettä, 2 kiloa jauhoja ja 16 kananmunaa, saatiin noin 100 lettua.

Aikaisempi ennätys ylitettiin 36 letulla. Kymmenen vuoden takainen ennätys oli 2296 lettua. Rekolan partiolaiset tavoittelivat ennätystä ensimmäisen kerran vuonna 1988.

– Silloinen ennätys saatiin Guinnessin ennätysten kirjaan. Tätä nykyä virallisen ennätyksen tekeminen olisi niin kallista, ettei siihen kannata ryhtyä. Tavoitteena oli siis rikkoa oma aikaisempi ennätyksemme, kertoo partiojohtaja Helena Meriläinen.

Ennätyksen lisäksi tavoiteltiin muutakin. Tänä vuonna partiotoiminta on Yhteisvastuukeräyksen kotimainen pääkohde. Siksi lippukuntia on kehotettu järjestämään tempauksia keräyksen hyväksi. Rekolan Metsäveikot ja Rekolan Metsäsiskot päättivät hoitaa asian yhteisellä lettutempauksellaan 22.–24.4.

Perjantaina keskipäivällä alkanut tapahtuma jatkui sunnuntain keskipäivään. Lippukunnanjohtaja Janne Lehtimäki kertoo viikonloppuyöstä paistopaikalla.

– Olin paikalla perjantain ja lauantain välisenä yönä keskiyöstä aamuseitsemään. Puolen yön aikaan oli asiakkaita ruuhkaksi asti. Myöhemmin yöllä kävi satunnaisia taksikuskeja ja baarista palaajia. Heiltä sai kyllä hyvät rahat.
 

Kaikki letuista saadut 1450,60 euroa menivät Yhteisvastuukeräykseen."
 

– Meitä partiolaisia oli aamuyöllä paikalla neljä viisi. Kun on hyvä porukka ja huonot jutut, aika kuluu mukavasti, Lehtimäki vitsailee.

Yön aikana paistetut letut käytettiin uunissa ja myytiin aamulla. Sää ei suosinut tapahtumaa siinä mielessä, että taivaalta tuli lunta, räntää, rakeita ja vettä. Partiomajan pihamaa muuttui paikoitellen savivelliksi.

Se ei kuitenkaan estänyt partiolaisia jatkamasta tempaustaan, eikä karkottanut asiakkaita jonottamasta yhtä lettua kerrallaan. Rajoitus jouduttiin tekemään päiväsaikaan suuren asiakasmäärän vuoksi. Parhaimmillaan tai pahimmillaan jono jatkui melkein satametriseksi.

Monista lapsista tuli kanta-asiakkaita. Maija ja Mikko Virta kävivät kesällä kaksi vuotta täyttävän Milo-poikansa kanssa tapahtumassa joka päivä.

– Kyllä tarkeni, kun päällä on kumpparit ja kuravaatteet. Rekolassa on aika vähän paikallisia tapahtumia. Haluamme kannattaa niitä. Lettujen ekstratäytteet olivat hyviä, perhe kommentoi.

Erityisen suosittuja täytteitä olivat lakka- ja omenahillo, kermavaahto ja karpalot.

Lettujen myyntihinta, 50 senttiä sokerilla ja hillolla ja 1 euro kahdella erityistäytteellä, ei päätä huimannut. Tempausta varten oli saatu lahjoituksia lähikaupoista, ja osan aineista lippukunnat maksoivat omista rahoistaan. Siten kaikki letuista saadut 1450,60 euroa menivät Yhteisvastuukeräykseen.

Myös tempauksen yhteydessä toteutettu koulutarvikekeräys tuotti hyvin: 3–4 suurta kassillista käyttökelpoista tavaraa. Ne toimitetaan Gambian syrjäseudulle.

Lettujen paistajina toimivat johtajaikäiset eli yli 16-vuotiaat partiolaiset. He saivat ottaa mukaan partioon kuulumattomankin kaverin. Katosten pystyttämiseen ja muuhun järjestelyyn osallistui myös eläkeikäisiä partiolaisia. Töihin osallistui yhteensä 50–60 henkilöä.

Jaa tämä artikkeli: