null Paviljonki on stadin kesäkeidas

Uuden ajan arkkitehtuuria. Paviljongin laajaa ohjelmaa on ollut kokoamassaTuuli Kaskinen Demos Helsingistä.

Uuden ajan arkkitehtuuria. Paviljongin laajaa ohjelmaa on ollut kokoamassaTuuli Kaskinen Demos Helsingistä.

Paviljonki on stadin kesäkeidas

Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon väliselle alueelle, keskelle kantakaupungin designkortteleita, pystytettiin jokin aika sitten kaunis ja valoisa puurakennelma. Kyseessä on Helsingin designpääkaupunkivuoden tärkeimpiin hankkeisiin kuuluva Paviljonki, joka tarjoaa ison määrän tapahtumia kesän ajan.

Maksuttoman ohjelman on koonnut ajatushautomo Demos Helsinki.

– Designvuoden periaatteena on luoda avoin Helsinki. Paviljonki on pilotti siitä, miten voidaan kehittää ihmisille lisää kohtaamisen ja yhdessä tekemisen mahdollisuuksia, sanoo Tuuli Kaskinen Demos Helsingistä.

– Vaikka Paviljongin ohjelma on laaja, sen kokoaminen sujui melko vaivattomasti. Joka ilta tapahtuu jotain kiinnostavaa.

Designvuoden periaatteisiin kuuluu myös ympäristön huomioonottaminen. Esimerkiksi ympäristöjärjestö Dodo järjestää 2.–3.6. Paviljongissa Kestävät elämäntavat -tapahtuman.

Paviljongissa on Kaskisen mukaan ainutlaatuista se, että siinä pyritään luomaan parempaa designia ja Helsinkiä keskittymällä ympäristön, kaupunkikulttuurin ja sosiaalisen yhteisön rakentamiseen ja kehittämiseen.

Paviljongin perusohjelma perustuu tiettyyn viikkolukujärjestykseen. Tiistaisin ja torstaisin on kello 17 toimintaa, esimerkiksi työpajoja, ja keskiviikkoisin kello 18 voi kuunnella erilaisia keskusteluja. Perjantaisin kello 16 muotoilualan ammattilaiset kokoontuvat vaihtelevan ohjelman merkeissä. Lauantaisin ja sunnuntaisin järjestetään isompia tapahtumia, kuten design-myyjäisiä, ja joka sunnuntai esitetään elokuvia.

105 aukiolopäivään mahtuu myös eri teemojen ympärille rakentuvaa erikoisohjelmaa. Lisäksi Paviljongin ohjelma täydentyy Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon monipuolisella näyttelytarjonnalla, joka tarjoaa muun muassa katsauksen suomalaisen muotoilun historiaan ja nykypäivään sekä rakennettuun kaupunkiin veden äärellä.

Paviljongissa on avoinna Compagnie Matin ylläpitämä kahvila, jossa on tarjolla kesäistä lähiruokaa kauden raaka-aineista. Paviljongin takapihalla kasvaa pieni keittiöpuutarha ja villiyrtit kerätään luonnosta. Lounasaikaan on myös ohjelmaa, esimerkiksi tiistaisin kello 12 voi osallistua lukupiiriin tai torstaisin kello 11 joogaan. Myyntivaunusta puolestaan voi ostaa designpääkaupunkituotteita lahjaksi tai muistoksi.

Paviljonki edustaa uuden ajan arkkitehtuuria ja puurakentamista. Hanke perustuu Aalto-yliopiston Puustudiossa opiskelevan Pyry-Pekka Kantosen suunnitelmaan, joka voitti rakennelman suunnittelusta järjestetyn kilpailun. Aalto-yliopiston opiskelija- ja asiantuntijaryhmän yhteistyön tuloksena suunnitelma jalostui nykyiseen muotoonsa. Opiskelijat rakensivat Paviljongin UPM:n toimittamista materiaaleista yhteistyössä kaupungin rakennuspalvelu Staran kanssa.

Paviljonki on vain väliaikainen kaupunkitila. Syksyllä rakennelma siirretään pois ja sen kalusteet ja astiat huutokaupataan.

Paviljonki, Ullanlinnankatu 2–4,
avoinna 16.9. saakka ti–su klo 11–21.
Lisätietoa ohjelmasta:
www.wdchelsinki2012.fi/paviljonki

Marjo Kytöharju

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.