null Pekka Haavisto: Kirkon odotetaan olevan ihmisarvon ja tasa-arvon kirkko

Kansanedustaja Pekka Haavisto tunnetaan rauhantekijänä. Kuva: Touko Sipiläinen

Kansanedustaja Pekka Haavisto tunnetaan rauhantekijänä. Kuva: Touko Sipiläinen

Ajankohtaista

Pekka Haavisto: Kirkon odotetaan olevan ihmisarvon ja tasa-arvon kirkko

Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) on saanut Suomen Kristillisen Rauhanliikkeen rauhanpalkinnon. Haavisto tulee torstaina 12. marraskuuta Kallion kirkkoon puhujaksi Työn messuun.

Haavisto toimii tällä hetkellä kansanedustajan työnsä lisäksi ulkoministerin erityisedustajana rauhanvälityksessä. Pekka Haaviston ura rauhantekijänä on pitkä ja monipuolinen. Haavisto on työskennellyt merkittävissä tehtävissä ympäristödiplomatian alalla jo kauan ennen kuin ympäristökysymysten merkitys laajemman rauhanvälityksen alalla tuli laajempaan tietoisuuteen.

Erityisesti kirkossa Haavisto toivoo pidettävän esillä syrjittyjen, vähäosaisten asiaa, ja kirkon odotetaan edistävän ihmisarvoon liittyviä asioita.

”Nuorempana minuun tekivät suuren vaikutuksen "vapautuksen teologia", yhteiskunnallinen ja kantaaottava kirkko, aito toiminta sorrettujen ja solvaistujen puolesta, Emmaus-liikkeen ideologia. Nämä kansainväliset liikkeet kirkon ja kristikunnan sisällä ovat myös eri tavoin rantautuneet Suomeen. Tänä päivänä kirkolta odotetaan, että se on ihmisarvon ja tasa-arvon kirkko”, Haavisto sanoo.

Haavisto arvostaa diakoniatyötä

Haavisto on toiminut EU:n ja YK:n rauhanvälityksen johtotehtävissä Sudanissa ja ollut vuosien ajan keskeinen tekijä rauhandialogin ylläpitämisessä Eritrean kanssa. Haaviston työ Suomen ulkoministerin erityisedustajana hallituspohjasta riippumatta kertoo vahvaa kieltä siitä miten laajasti tunnustettu hänen asiantuntemuksensa on myös suomalaisessa yhteiskunnassa.

”Kirkon diakoniatyö on hatunnoston arvoista tämän päivän Suomessa. Suomessa perinteisesti kaveria ei jätetä, ja kun tuntematonta lähimmäistäkään ei jätettäisi, olisivat asiat todella hyvin”, kuvaa Haavisto asiaksi, jota hän kirkon toiminnassa arvostaa.
 

Yllättävät matkaehdotukset ovat Jumalan tanssitunteja."

 

Vaikka Haavisto ei ole kirkon jäsen, on hän kirkossa puhujana konkari, ja puhunut kirkoissa ennen Työn messuakin.

”Olen muistaakseni puhunut kirkossa neljästi: Lieksan vaskiviikkojen avajaisissa, Kauniaisten kirkon rauhantapahtumassa, YK-päivänä Helsingin tuomiokirkossa ja ekumeenisessa messussa Turun tuomiokirkossa. Kaksi viimeksi mainittua olivat jumalanpalveluksia”, Haavisto kertoo.

Työn messussa Haavisto on puheessaan ajatellut käsitellä muun muassa työn merkitystä ihmisen itseymmärrykselle, työn käsitteen muuttumista, vapaaehtoistyötä, kolmannen sektorin työpanosta, pätkätöitä, tilapäistöitä, työn arvoa yhteiskunnassa.

”Työhyvinvointi, työssäjaksaminen - ja työpaikkakiusaaminen – tulevat varmaan mainituiksi.”

Kutsusta kirkkoon Pekka Haavisto kertoo miettineensä: ”Ajattelin Kurt Vonnegutin lausetta: "Yllättävät matkaehdotukset ovat Jumalan tanssitunteja".”

Työn messua vietetään 10. kerran

Työn messu järjestetään kerran vuodessa, sitä suunnittelee 3+1-ryhmä. 3+1-ryhmä on vuodesta 1985 toiminut työelämän eettisten kysymysten keskustelufoorumi. Se koostuu työelämässä luottamushenkilöinä toimivista, ammatillisten aluejärjestöjen nimeämistä edustajista ja seurakuntien yhteiskunnallisen työn papeista Helsingistä ja Vantaalta.  

”Haavisto kutsuttiin puhujaksi ajatellen tätä aikaa, vihapuheen lisääntymistä, rauhan ja sovinnon ajatusten tärkeyttä”, kertoo yhteiskunnallisen työn pastori Raija Korhonen Helsingin seurakuntayhtymästä.

3+1-yhteistyössä tehdään muutakin kuin Työn messua. Joka vuosi ryhmän jäsenten työn piiristä nostetaan joku aihe seminaariksi Suomen sosiaalifoorumiin. Aiemmin järjestimme isompia kampanjoita yhteistyössä eri tahojen kanssa. Nyt niitä tekevät jo muut.

”Nyt on tulossa 10. Työn messu, eka pidettiin vuonna 2004 yhteiskunnallisen työn 50-vuotisjuhlien merkeissä. Seuraava oli vasta 2007 ja sen jälkeen on pidetty vuosittain nimenomaan 3+1-ryhmän ay-liikkeen jäsenten toivomuksesta. He haluavat Työn messun vuosittain pidettäväksi”, Korhonen kertoo.
 

Työn messu oli minun unelmani."


Raija Korhosen mukaan Työn messu oli ensimmäisiä messuja Helsingissä, joissa saarnan piti maallikko, ay-johtaja. Nyt vierailevia puhujia messuissa on yleisemmin. Totta kai Lauri Ihalaisen puhe on jäänyt ensimmäisestä messusta mieleen, sillä se oli voimakas eettinen puheenvuoro ihmisarvon ja humaanin ihmiskäsityksen puolesta. Mutta hyviä puheita on kuultu sittemminkin.

”Kaikki ay-johtajat ja yhteiskunnalliset vaikuttajat ovat suhtautuneet tehtävään kunnioittavasti ja paikan vaatimalla tavalla. Joku on kysellyt, mikä tekee puheesta saarnan, ja kysyneet puhujan ydinkysymyksiä. Joku on halunnut Raamatun.” Toinen taas on lähtenyt tulkitsemaan annettua tekstiä reippaasti ja kontekstuaalisesti, ja seurakunta on saanut kuulla vapautuksen teologian saarnaa.

”Työn messu oli minun unelmani, ja on ollut hienoa, että se on ollut myös 3+1-ryhmän jäsenten toive”, Raija Korhonen kertoo.

Työn messu torstaina 12. marraskuuta Kallion kirkossa, Itäinen papinkatu 2, kello 18. Messussa puhuu kansanedustaja Pekka Haavisto. Messumusiikkina kuullaan Kaj Chydeniuksen säveltämää musiikkia hänen itsensä sekä laulaja Taru Nymanin esittämänä.

Juttuja Pekka Haavistosta:

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Herättäjäjuhlilla puhuva Pekka Haavisto: "Tuntemieni körttien mielestä olisi liian itseriittoista kuvitella, että Jumala puuttuu elämässämme joka asiaan"

Ajankohtaista

Kansanedustaja muistelee puolueensa alkuaikoja, jolloin "monien mielestä sen piti olla paitsi poliittinen puolue myös hengellinen tai henkinen liike".


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.