null Peli jatkuu lahjoituksin

Kallis pallo. Pitkään amerikkalaista jalkapalloa harrastaneen Samin varusteet ovat kuluneet puhki tai jääneet pieneksi, mutta äidin työttömyyskorvaus ei riitä uusiin.

Kallis pallo. Pitkään amerikkalaista jalkapalloa harrastaneen Samin varusteet ovat kuluneet puhki tai jääneet pieneksi, mutta äidin työttömyyskorvaus ei riitä uusiin.

Peli jatkuu lahjoituksin

Nuoren harrastukselle tai opinnoille voi hakea maksajaa diakoniasta.

Teksti Pihla Tiihonen
Kuva Markus Sommers

Kypärä kiristää, jalkapallo puhkesi juuri ja muutkin neljä vuotta vanhat varusteet pitäisi uusia. Helsinkiläinen Sami, 18, harrastaa alkavanakin syksynä amerikkalaista jalkapalloa, koska sai Tukikummeilta 500 euroa lisenssi- ja vakuutusmaksuihin.

Joukkueensa jäsenmaksua Sami ei pysty maksamaan, mutta korvaa sen auttamalla otteluissa. Valmentaja pyysi lahjakasta pelaajaa siirtymään junioreista miesten joukkueeseen ja vinkkasi hänen äidilleen Pirjolle Tukikummeista.

– Siirto olisi maksanut maltaita, joten Sami jatkaa junnuissa, kertoo Pirjo.

Kahden hengen perheen tulot koostuvat äidin noin 550 euron työttömyyskorvauksesta ja pojan noin 100 euron opintorahasta. Tulot tippuivat 150 eurolla Samin täyttäessä 18 vuotta.

– Raha nipistetään ruoasta. Puuro on hyvää ja terveellistä. Olemme molemmat laihtuneet, mikä on ihan hyvästä, Pirjo toteaa.

Sami saa vaihtelua ruokavalioon ammattiopistossa. Huoneen seinällä on luokkakuva ja monta kuvaa jenkkifutiksesta. Pelikamat on mytätty koriin pehmolelun päälle.

Ensin hyvät uutiset: rahaa hakeva on yleensä saanut sitä Tukikummeilta. Etusijalla ovat vähävaraiset yhden vanhemman perheet, joiden noin 7–18-vuotiaat lapset tarvitsevat avustusta.

– Tähän mennessä olen laittanut hakemuksen eteenpäin kaikilta perheiltä, jotka ovat sitä pyytäneet, kertoo diakoni Terhi Lahdensalo Oulunkylän seurakunnasta.

Avuntarve selvitetään perusteellisen keskustelun avulla. Perheen tulot ja menot sekä lasten harrastuskulut tarkistetaan tositteista.

– Kun diakoniatyöntekijä laatii hakemuksen, niin yleensä tukea saa, vahvistaa Sari Nieminen Kirkon diakoniarahastosta.

Sitten huonommat uutiset: tukisummat ovat pienentyneet hakijamäärän kasvaessa. Tuen saa vain kerran.

– Välillä pohdin, onko apu tekohengitystä. Lapsen harrastus saadaan pelastettua vuodeksi, mutta ollaanko sitten taas samassa tilanteessa? Kunpa tuki vähävaraisten lasten harrastuksille tulisi urheiluseurojen kautta ja olisi pitkäjänteisempää, diakoni Lahdensalo toivoo.

Laskin maksaa yli 200 euroa. Pitkä matematiikka nostaa lukion oppimateriaalien hintaa, joihin menee Helsingin Sanomissa 7.8. julkaistun jutun mukaan kaikkiaan noin 2 000 euroa.

Helsinkiläinen yksinhuoltaja Matti lähettää aina uuden jakson lähestyessä diakonilleen listan tyttärensä tarvitsemista lukiokirjoista. Hän saa maksusitoumuksen kirkolta, ja tytär menee sen kanssa sovittuun kirjakauppaan. Näin jatketaan, kunnes on käytetty 1 000 euroa, jolla Tukikummit sponsoroi tytön opintoja.

– On tytölle iso juttu, ettei hänen ole tarvinnut hävetä minkään jakson alussa kirjojen puuttumista.

Matilla oli aiemmin oma rivitalonpätkä, auto ja asuntoauto. Sitten vaimon etenevät alkoholi- ja mielenterveysongelmat veivät perheeltä toisen elättäjän ja Matilta voimat. Laskut ja velat erääntyivät.

– Olisi pitänyt alkaa elää niukasti paljon aiemmin. Ostin uuden asuntoautonkin, koska aluksi exä oli yhteisillä matkoilla juomatta ja lapset onnellisia. Maksan vanhoja hankintoja vieläkin.

Kuusi vuotta alkoholistin kanssa elettyään Matti haki eron ja myi kaiken irtoavan. Elämän romahtaminen ajoi masennukseen, josta Matti toipui virkavapaalla. Nyt hän on taas töissä Helsingin kaupungilla, ja arki on alkanut rullata.

– En ole tarvinnut sosiaalitoimiston apuakaan kohta puoleen vuoteen.

Syrjäytymisen ehkäisy on Tukikummit-säätiön päämäärä. Siihen pyritään pitämällä nuoret esimerkiksi harrastusporukassa.

Viime vuonna avustettiin pariatuhatta lasta ja nuorta yhteensä lähes 760 000 eurolla. Summa oli 200–2 000 euroa per perhe.

Valtaosalla rahoista tuettiin harrastuksia: jääkiekkoa, viulunsoittoa, mopon ajokorttia, polkupyörän ostoa.

– Joukkuelajien hinnat ovat nousseet pilviin. Joskus vanhemmat maksavat ne lainarahalla, ja pahimmillaan tämä johtaa velkakierteeseen, Sari Nieminen Kirkon diakoniarahastosta toteaa.

Yksityisten ja yritysten lahjoittamat summat menevät lyhentämättöminä Kirkon diakoniarahastolle, josta ne kanavoidaan lapsille ja nuorille.

Tukikummit-säätiö perustettiin vuonna 2007 presidentti Sauli Niinistön ja Hjallis Harkimon huolestuttua yhteiskunnan ulkopuolelle jäävistä nuorista. Näiden kokoomuslaisten lisäksi säätiön hallituksessa vaikuttaa esimerkiksi Suomen rikkaimpiin kuuluva Björn Wahlroos.

Jutussa haastateltujen Tukikummi-avustuksen saajien nimet on muutettu.
Tukikummit-säätiölle voi lahjoittaa tilille FI14 8000 1971 3807 88.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.