null Perhekerhossa pääsee juttelemaan

Esikoiset vauhdissa. Viikin kirkolla kokoontuvassa esikoisvauvakerhossa muun muassa tanssitaan ja vaihdetaan kuulumisia.

Esikoiset vauhdissa. Viikin kirkolla kokoontuvassa esikoisvauvakerhossa muun muassa tanssitaan ja vaihdetaan kuulumisia.

Perhekerhossa pääsee juttelemaan

Seurakuntien perhekerhot tarjoavat lapsille ohjelmaa ja vanhemmille vertaistukea.

Teksti Laura Koskelainen
Kuva Esko Jämsä

Pieni poika kiljahtelee riemusta, kun hänen äitinsä keinuttelee häntä musiikin tahdissa Viikin kirkon seurakuntasalissa. Laura Kaartinen on saapunut Frans-poikansa kanssa esikoisvauvakerhoon. Tänään ohjelmassa on tanssia vauvan kanssa.

– Kerho on viikon kohokohta, sillä täällä pääsee juttelemaan samassa elämäntilanteessa olevien ihmisten kanssa, Kaartinen kertoo.

Seurakuntien perhekerhot on suunnattu alle kouluikäisille lapsille ja heidän vanhemmille tai hoitajilleen. Niitä järjestetään jokaisessa helsinkiläisessä seurakunnassa. Niiden ohjelma on lähes kaikkialla samanlainen: hartaus, kahvit, ohjelma, lauluja ja leikkejä sekä loppupiiri. Avoimeen perhekerhoon voi mennä niinä päivinä, kun itselle sopii. Monissa seurakunnissa on myös sellaisia perhekerhoja, jonne ilmoittaudutaan kauden alussa.

Perhekerhoissa on tärkeää kristillisen kasvatuksen tukeminen kirkkovuoden mukaan, vertaistuen tarjoaminen vanhemmille ja samanikäisten lasten seura.

Malmin seurakunta järjestää Jakomäessä myös iltaperhekerhon. Kerran viikossa perheille tarjotaan viideltä muutaman euron hintainen päivällinen. Sen päätteeksi on hartaus, jonka jälkeen pienemmille lapsille, kouluikäisille ja aikuisille on kullekin omaa ohjelmaa.

Helsingin seurakuntayhtymän varhaiskasvatuspastori Arto Helle arvelee, että seurakuntien perhekerhotoiminta voi hyvin ja joillakin alueilla jopa kasvaa. Suosioon vaikuttaa alueen muu tarjonta ja väestökehitys. Seurakuntayhtymä pyrkii tukemaan hengellisyyttä ja varhaista vuorovaikutusta sekä kotona että seurakunnissa.

Ensimmäisen vauvan kanssa on turvallisinta mennä esikoisvauvaperhekerhoon. Niitä pidetään ainakin Haagassa, Herttoniemessä, Kalliossa, Laajasalossa, Viikissä ja Länsi-Pasilassa. Uusin kerho alkaa huhtikuussa Lassilassa, ja siihen voi nyt ilmoittautua.

Viikin kirkolle saapui torstai-iltapäivänä kahdeksantoista äitiä vauvojensa kanssa. Alkuhartauden jälkeen äidit lapsineen siirtyvät seurakuntasaliin, missä on tanssituokion aika. Lastenohjaaja Mia Blomstedt näyttää nukella, miten lasta voi tanssittaa. Äidit tanssivat vauva sylissään muun muassa valssin ja salsan tahtiin.

Esikoisvauvojen äidit saavat toisistaan vertaistukea, kun he juttelevat kahvittelun lomassa. Heidän puheenaiheitaan ovat kiinteiden ruokien aloittaminen, vauvojen uudet taidot ja ensimmäinen junamatka vauvan kanssa.

Ensimmäistä kertaa Viikin perhekerhoon Edvin-vauvan kanssa saapunut Linda Wuoristo-Dahlkvist oli houkutellut mukaansa kaksi muutakin äitiä samasta perhevalmennusryhmästä.

– Minusta on mukavaa, kun kahvittelun lisäksi on myös ohjelmaa, hän kertoo.

Syksyllä esikoisvauvakerhon ohjelmassa oli askartelua ja valokuvaus. Kevätkaudelle on suunniteltu vauvojen tutustumista värien maailmaan ja tanssia.

Vuoden Isäksi marraskuussa 2013 valittu helsinkiläinen Antti Siukonen on ollut ahkera perhekerhoissa kävijä jo viiden vuoden ajan aina, kun hän on ollut vuorostaan vastuussa lastensa hoidosta. Siukosella, hänen puolisollaan Sallalla ja heidän kolmella lapsellaan on kokemusta neljän eri seurakunnan eri tyyppisistä päivä- ja perhekerhoista. He ovat käyneet myös sellaisissa perhekerhoissa, joihin on ilmoittauduttu kausittain.

Siukosesta perhekerhoissa on mukavinta päästää lapsi hetkeksi leikkimään ja muiden ohjattavaksi. Samalla voi itse juoda kupin kahvia ja jutella muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Kerhot ovat Siukosen mielestä tukeneet arkielämää merkittävästi.

– Kerhot luovat rytmiä ja kohottavat mielialaa. Oman kotiarjen voi laittaa taka-alalle, hän perustelee.

Siukonen muistelee, että jotkut avoimet perhekerhot ovat olleet todella suosittuja. Esimerkiksi Haagan seurakunnan avoimessa perhekerhossa on ollut joskus yli sata kävijää. Kerhon järjestäjät olivat Siukosen mielestä kuitenkin niin kokeneita, että pystyivät hallitsemaan tilanteen.

Siukonen muistuttaa, että perhekerhot ovat lapselle hyvä väylä seurakunnan päiväkerhoon. Molemmissa kerhoissa on usein sama tutuksi tullut ohjaaja.

Siukonen kertoo, että monet päivä- ja perhekerhon laulut ovat vuosien mittaan jääneet pyörimään päähän joko itselle tai lapselle. Kerhojen kautta tulevat luontevasti kristinuskon tärkeät asiat esille siten, että lapsetkin ymmärtävät. Esimerkiksi pääsiäisen sanoma on kerrottu nukketeatterin keinoin.

– Myös monet meidän perheen iltarukoukset ovat tulleet alun perin kerhorukouksista, Siukonen kertoo.

Esikoisvauvojen kerho Lassilan seurakuntakodilla Naulapolku 1. Alkaen 8.4. tiistaisin kello 12.30–14. Kerho on tarkoitettu äideille ja heidän alle kahdeksan kuukautta vanhoille esikoisvauvoilleen. Kokoontumispäivät 8.4., 15.4., 22.4., 29.4., 6.5., 20.5., 27.5. Ryhmään ilmoittaudutaan etukäteen. Ilmoittautumiset Sofia Tolonen p. 09 2340 3224, sofia.tolonen@evl.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.