null Personal Pastor: Korvaavatko pyhimykset Hemohesin?

Personal Pastor: Korvaavatko pyhimykset Hemohesin?

Pyhimykset tunnetaan melkoisina ihmeentekijöinä. Voisivatko he jeesata urheiluhullun piirinmestaruusmitaleille?


Rakas Personal Pastor™!

Olen intohimoinen hiihtäjä. Kisakauteen valmistautuminen sujuu nyt kuitenkin ontuen, sillä polveni ärtyi kun hioin rullasuksilla luistelutekniikkaa kuntoon. Lähipiirikin vieroksuu: puolison mielestä olen täysin kahjo ja töissä pomo on alkanut vihjailla, etteivät hiihtotrikoot (muka) sovi toimistoon. Pieni ihme olisi tarpeen, voisiko esim. joku pyhimys jeesata? Luistelutekniikassa tai edes kuntohuipun kohdistamisessa?

“Kuin Marja-Liisa Kirvesniemi Sarajevossa, minä Keimolan piirikunnallisissa”, Korso
 

Kiitos hienosta kysymyksestä! 

Pyhimykset tosiaan tunnetaan kristillisessä perinteessä melkoisina ihmeentekijöinä. En kuitenkaan ole ihan varma onko heistä tämäntyyppisessä tilanteessa juurikaan apua.

Pyhimyskaarti ei ole mikään kristityn kotiapteekki, vaan jos polvi on kipeä kannattaa ensin heittää sivakat sivuun, pyyhkiä mustikkakeitto rinnuksilta ja sprintata lääkärin vastaanotolle.


Toiveesi kuulostaa kuitenkin perin vilpittömältä, joten lienee kohtuullista tarkastella asiaa myös pyhimysperinteen valossa. Keskiajalla pyhimysten arveltiin ahkeroivan välillä hyvinkin seikkaperäisten vaivojen kanssa, mutta luulenpa silti, ettei luisteluhiihtotekniikalle ja piirikunnallisille kilpailuille täsmäpyhimystä löydy. Joudumme siis hieman soveltamaan.

Karkeasti yksinkertaistaen voisi sanoa, että pyhimykset varjelevat ja auttavat erityisesti niissä asioissa, joista heitä itseään vainottu tai joilla heitä on yritetty aikoinaan saada hengiltä. Tätä näkemystä soveltaen avuksesi voisi tulla esimerkiksi Suomen oma pyhimys, Pyhä Henrik. Hangella sivakointi hiki hatussa, veren maku suussa, kuin viimeistä päivää?  Kyllä! Juuri sen Pyhä Henrik takuulla (ja omakohtaisesti) ymmärtää: tarun mukaan talonpoika Lalli jahtasi häntä – ja kylmän kyydin päätteeksi surmasi – Köyliöjärven jäällä. Pyhä Henrik voisi olla monin tavoin oiva hiihtoniilon valinta!

Toisaalta jokainen penkkiurheilija tietää, että vaikka hiihto toki on sinivalkean suomalainen kansallislaji, on mitalitilastojen kärjessä juhlineet viime aikoina lähinnä norjalaiset. Joten kenties sen kuntopiikin – ja ehkäpä, kröhm, myös veren väkevyyden kanssa - kannattaisikin kääntyä norjalaisten oman suojeluspyhimyksen Pyhän Olavin puoleen? Se olisi melkoinen pelimiehen liike!


Ylipäätään urheilijoita suojelee Pyhä Sebastian, tosin pyhimystarujen tapaan selitys tulee melkoisten kiertoteiden kautta. Sebastiania tai Sebastianusta yritettiin teloittaa jousiampujien voimin. Ulkonäkö tärveltyi, mutta henki säilyi. Myöhemmin kuoltuaan hänen ajateltiin suojelevan erilaisilta ulkonäköön liittyviltä taudeilta (kuten paiserutolta) ja toisaalta hahmona edustavan kauneutta ja terveyttä. Täten hänestä tuli myös terveyden perikuvien eli urheilijoiden suojeluspyhimys! Joten eiköhän Sebastian myös murtsikka-asioita hoida – ja hei kas, samalla pysyy myös iho sileänä!

Lisäksi on mainittava vielä tämä: Pyhä Maria varjelee pyhimyslegendojen mukaan erityisesti työläissä tilanteissa raskautettuja ja kotioloihin uupuneita. Kirjoittamasi perusteella suosittelen tätä pyhimystä erityisesti puolisollesi ja ehkäpä työtoverillesikin.

Varjeltuja rullasuksireittejä sinne Vantaalle!

Rakkain terveisin,

 

Jaa tämä artikkeli: