null Pianovirtuoosi luottaa Jumalan ratkaisuihin

Pianistivirtuoosi Hillel Tokazier on koko kansan tuntema muusikko. Hän on säveltänyt muun muassa iskelmiä, rockia ja hengellistä musiikkia. Kuva: Sirpa Päivinen

Pianistivirtuoosi Hillel Tokazier on koko kansan tuntema muusikko. Hän on säveltänyt muun muassa iskelmiä, rockia ja hengellistä musiikkia. Kuva: Sirpa Päivinen

Pianovirtuoosi luottaa Jumalan ratkaisuihin

Pitkän uran tehnyt pianisti Hillel Tokazier esiintyy Espoossa 4.2. Laulu & laulun tarina -konserttisarjassa.

Hillel Tokazier syntyi 1946 Helsingissä juutalaiseen perheeseen. Vanhemmat soittivat eri instrumentteja, ja Tokazier oppi soittamaan pianoa korvakuulolta kymmenvuotiaana. Sitä ei edes ankara soitonopettaja onnistunut lopettamaan.

"Hän olisi halunnut saada minut soittamaan nuoteista. Se oli haastavaa", Tokazier muistelee.

Ensimmäiset levytykset hän teki Caj Incorporated -bändin kanssa 1966, ja keikkaili muun muassa Eero Raittisen Help-yhtyeessä. Tokazierin vanhemmat eivät hyväksyneet viihdemuusikon uraa, joten hän hankki diplomiekonomin tutkinnon 1970. Samana vuonna Tokazier lähti Israeliin opiskelemaan heprean kieltä ja etsimään juuriaan.

"Päivät työskentelin pankissa ja illat soitin juhlissa. Päätoiminen muusikko olen ollut vuodesta 1975 lähtien."

Neljä vuotta sitten Tokazier joutui onnettomuuteen. Sen jälkeen selvisi, että hän sairastaa osteoporoosia.

"Kaatuessani murtuivat oikea värttinäluu ranteesta ja vasemman käden peukalo. On Jumalan armoa, että voin ylipäätään soittaa."

Tokazier kertoo uskonsa vahvistuneen vuosien myötä.

"Juuri vastoinkäymiset ovat vahvistaneet tunnetta, ettei huomisesta tarvitse huolehtia. Jumalalla on kaikkeen ratkaisu. Toivoa on aina."

Jaa tämä artikkeli: