Museonjohtaja Maija Tanninen-Mattilaa kiehtovat muun muassa Picasson surrealistiset veistokset. Kuva: Sirpa Päivinen
Picasso voi yllättää
Ateneumin Picasso-näyttely kertoo koko elämänsä uutta etsineestä taiteilijasta.
Seinät täynnä aitoja picassoja! Ateneumin taidemuseossa tulee suorastaan epätodellinen olo. Niiden saaminen Suomeen olikin melkoinen prosessi, sillä näyttelyä valmisteltiin Pariisin Musée National Picasson kanssa kaksi vuotta.
Museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila toteaa, että ison kansainvälisen näyttelyn järjestämisessä esimerkiksi sopimusten tekemiseen, töiden luettelointiin ja kuljettamiseen liittyy paljon työtä.
– Ihmisillehän tätä tehdään. Nyt on ihanaa nähdä, kun väki nauttii. Kävijöitä on ollut jo mukavasti, ja uusitut kassat ja naulakot vetävät hyvin.
Pääsylippuja voi ostaa ennakkoon, mutta Tanninen-Mattila vakuuttaa, että niitä saa pahemmin jonottamatta suoraan kassoiltakin. Hän ei pelkää korotetun lipunhinnan laskevan kävijämäärää.
– Uskon ihmisten ymmärtävän näin laajan ja tasokkaan näyttelyn tulevan kalliiksi. Olen varma, että se myös lunastaa yleisön toiveet.
Tuottelias ja uudistuva
Maija Tanninen-Mattila pitää vuosina 1881–1973 elänyttä Pablo Picassoa kiinnostavana ja merkittävänä taiteilijana, koska hän oli jatkuvasti niin tuottelias ja uudistuva.
– Uransa alussa moni taiteilija etsii tyyliään, ja sen löydettyään pysyy siinä loppuelämänsä. Harva on uskaltanut muuttaa niin paljon tyyliään kuin Picasso.
Taiteilijan ura oli myös harvinaisen pitkä, sillä hän työskenteli 1800-luvun lopulta tauotta 1970-luvun alkuun asti. Picassolla oli ensin sininen ja vaaleanpunainen kausi, jonka jälkeen seurasivat kubismi, klassismi, surrealismi ja uusekspressionismi.
– Picasso on vaikuttanut paljon 1900-luvun taiteeseen. Sanotaan, että taiteilijoiden on ollut mahdotonta olla astumatta Picasson ruumiin yli. On jännittävää nähdä, miten hänen vaikutuksensa ilmenee omassa nykytaiteessamme, sanoo Tanninen-Mattila.
Kuvallinen päiväkirja
Ateneumissa on esillä lähes 200 Pablo Picasson teosta, joihin kuuluu maalauksia, veistoksia, piirustuksia, grafiikkaa ja valokuvia. Picasso piti näyttelyn teoksia omistuksessaan kuolemaansa saakka, koska ne edustivat hänestä eri aikoina läpimurtoa hänen taiteellisessa työssään. Mestarin perikunta lahjoitti ne Ranskan valtiolle vuonna 1979.Maija Tanninen-Mattilan mukaan työt kertovat paljolti Picasson omasta elämästä, ovat tavallaan hänen kuvallista päiväkirjaansa.
– Hän kuvasi töissään itseään, vaimojaan, naisystäviään ja lapsiaan. Naiset ovat tärkeitä, hänellähän oli usein monia naissuhteita samaan aikaan.
Picasso reagoi voimakkaasti maailmanpoliittisiin tilanteisiin. Hän työskenteli toisen maailmansodan aikana pimennysverhojen verhoamassa ateljeessa Pariisissa, minkä vuoksi näyttelyn sotateokset ovat pimennetyssä salissa.
– Mukana on asetelmia, joiden pääkallot ja kynttilät muistuttavat kuolevaisuudesta. Picasso käytti niukkana sota-aikana myös löytötavaroita, jolloin hän teki esimerkiksi tunnetun häränpään pyörän satulasta ja ohjaustangosta, Tanninen-Mattila selvittää.
Mukana huumoria
Museonjohtaja kehottaa lähestymään Picasson teoksia avoimin mielin. Ei tarvitse pelästyä, vaikka teoksissa kuvataan ihmisiä ja esineitä hieman tavallisuudesta poikkeavalla tavalla.
– Picasso ei lopettanut koskaan todellisuuden kuvaamista, hänen töistään voi tunnistaa tuttuja asioita. Niissä on myös paljon huumoria, mikä on yksi osa luovuutta, koska se pakottaa katsomaan uudesta näkökulmasta.
Maija Tanninen-Mattila itse pitää erityisen kiinnostavina Picasson kubistisia veistoksia, joiden eri ulottuvuudet tulevat näyttelyssä hienosti esiin. Hän on innostunut myös taiteilijan löytötavaroista tekemistä teoksista, varsinkin aiemmin mainitusta häränpäästä.
– Picasson surrealistiset maalaukset ja veistokset ovat tietysti myös vaikuttavia, ja ne ovat näyttelyssä komeasti esillä.
Picasso-näyttelyn tiimoilta on Ateneumissa ja kaupungilla erilaista oheisohjelmaa. Esimerkiksi Picasson syntymäpäivää vietetään museossa 25.10. tietoiskujen ja yllättävien kohtaamisten merkeissä.
Ateneumissa ovat nähtävissä myös näyttelyt Picasson hengessä ja Picasson olohuone. Ensin mainittu esittelee mestarilta virikkeitä saaneiden suomalaistaiteilijoiden teoksia. Jälkimmäinen sisältää Aamu Songin ja Johan Olinin luoman interaktiivisen tilan taiteilijan kuvitellusta menneisyydestä.
Pablo Picasso Ateneumissa 6.1.2010 saakka ti ja pe klo 10–18, ke ja to klo 10–20, la ja su klo 11–17. Liput 16, 14 ja 5 e. Lisätiedot: www.ateneum.fi
Jaa tämä artikkeli: