null Pidetään kaverista kiinni

Ajattelemisen aihetta. Aki Riihilahden mielestä syrjäytymisestä puhuminen ei saa jäädä poliittiseksi peliksi. – Meidän on oikeasti alettava välittää toisistamme.

Ajattelemisen aihetta. Aki Riihilahden mielestä syrjäytymisestä puhuminen ei saa jäädä poliittiseksi peliksi. – Meidän on oikeasti alettava välittää toisistamme.

Pidetään kaverista kiinni

Aki Riihilahden mielestä syrjäytymistä ehkäisee parhaiten toiselle ihmiselle annettu aika.

 

Teksti Anu Heikkinen
Kuva Sirpa Päivinen
 

Tuomiokirkossa järjestetään ensi viikon torstaina yleisötapahtuma Kaveria ei jätetä, jossa eri alojen vaikuttajat keskustelevat syrjäytymisen vähentämisen keinoista. Tilaisuus on osa valtakunnallista Ajattelun viikkoa, jota vietetään nyt ensimmäistä kertaa.

 

Tuomiokirkossa on keskustelemassa muun muassa Sonera Stadiumin toimitusjohtaja Aki Riihilahti , joka tunnetaan myös entisenä jalkapalloilijana ja suosittuna kolumnistina. Riihilahti tunnustautuu sekä käytännön maalaisjärjen että visionäärisen ajattelun ystäväksi. Syrjäytymisen vähentämisessä tarvitaan hänestä molempia.

– Yhteisen ajattelun tuloksena voi syntyä hyviä asioita, kunhan muistetaan keskittyä filosofisen keskustelun sijasta käytännön ratkaisuihin. Tärkeintä on, että puhutaan ihmisistä ihmisinä ja kohdataan heitä ihmisinä, ei jonkin käsitteen alaisena ryhmänä, Riihilahti sanoo.

Toimittaja Arto Nybergin johdolla keskustelemassa ovat myös pääministeri Jyrki Katainen , toiminnanjohtaja Olli Valtonen , toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes , toimittaja Reetta Räty sekä piispa Eero Huovinen . Myös yleisö pääsee aktiivisesti osallistumaan ja esittämään ajatuksiaan.

 

Syrjäytyminen on terminä noussut laajasti pinnalle vasta viime vuosina, vaikka itse ilmiö ei ole uusi. Aki Riihilahden mielestä nyt tulisi päästä termien heittelystä syrjäytymisen ymmärtämiseen sekä tekoihin ja päätöksiin.

Riihilahti on lapsesta saakka ollut tekemisissä monenlaisten ihmisten kanssa, kiitos erityisopettajana työskennelleen äitinsä. Urheilu-uransa ohessa hän on toiminut pitkään nuorten ja erityisryhmien parissa.

– Vierastan puhumista syrjäytyneistä hyväosaisten äänellä. On olemassa monentasoista syrjäytymistä. Osa ongelmaa on myös vanhempien syrjäytyminen nuorten maailmasta.

Sanoista tekoihin pääseminen vaatii sen, että jokainen on valmis ottamaan vastuun lähiympäristöstään. Lisäksi tarvitaan päätöksenteko- ja yhteiskuntajärjestelmää, joka antaa mahdollisuuden kaikkien tukemiseen ja putoavien kiinniottamiseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Meillä on ennennäkemätön määrä mahdollisuuksia ja hyvinvointia. Ei ole normaalia, että samalla pahoinvointi on kasvanut. Jos olemme valmiita jättämään kaverin, olemme valmiita jättämään paljon muutakin.

Ratkaisut syrjäytymiseen ovat yhtä yksilökohtaisia kuin syrjäytymisen syyt. Aki Riihilahden mielestä syrjäytymistä ehkäistään parhaiten kotona ja lähipiirissä, kun annetaan enemmän aikaa toisille ihmisille.

– Se mistä kukin saa merkityksen tunteen, löytyy osittain arjen asioista, osittain yhteiskunnallisista toimenpiteistä ja osittain yhteisöllisestä vastuusta.

Urheilumiehenä Riihilahti uskoo myös liikuntaharrastusten voimaan. Urheilu ja urheiluseuraan kuuluminen voivat jo sinällään auttaa monin tavoin. Harrastus voi parantaa itsetuntoa ja terveyttä, antaa sosiaalisia suhteita, elämyksiä sekä merkityksellisyyden ja joukkoon kuulumisen tunteita.

– Tärkeää on luoda lisää seuratoimintaa, joka ei ole liian tavoitteellista vaan painottuu sosiaalisuuteen. Myös harrastusmaksut joissakin lajeissa olisi saatava kuriin.

 

Ajattelun viikkoa vietetään teemalla Ajatella! Viikon tavoitteena on antaa virikkeitä ja ideoita ajatteluun sekä innostaa jokaista suomalaista kiinnittämään huomionsa ajattelun taitoon ja luovan ajattelun kehittämiseen.

Viikon aikana järjestetään lukuisia tapahtumia sekä julkistetaan vuoden 2012 suomalaiset ajattelijat, jotka ovat aktiivisella ajattelullaan esimerkiksi luoneet uutta, muuttaneet totuttua tai inspiroineet ympäristöään.

Ajattelun viikon yhteisöön kuuluvat Accenture, EVA, Filosofian Akatemia, Helsingin tuomiokirkkoseurakunta, Helsingin yliopisto, Kauppalehti, Kirkkohallitus, tavallisia.fi, Turun Luostarivuoren lukio, Työterveyslaitos ja viestintätoimisto Ellun Kanat.

Lisätietoa Ajattelun viikosta ja siihen liittyvästä ohjelmasta saa osoitteesta www.suomiajattelee.fi. Lisäksi Ajattelun viikon löytää Facebookista, www.facebook.com/suomiajattelee, sekä Twitteristä, twitter.com/suomiajattelee.

 

Kaveria ei jätetä -yleisötapahtuma torstaina 15.11. klo 18–20 Helsingin tuomiokirkossa. Keskustelutilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.