null Pieni piiri puhkuu puhdasoppisuuttaan

Pieni piiri puhkuu puhdasoppisuuttaan

Ville Talola: Suomen ensimmäiset naispuoliset papit vihittiin virkoihinsa vuonna 1988. Kirkkokansan enemmistö olisi päästänyt naiset alttarille jo vuonna 1963, jolloin asiasta äänestettiin ensimmäistä kertaa kirkolliskokouksessa.

Aloite tarvitsi läpi mennäkseen äänistä kuitenkin kolmen neljäsosan enemmistön. Sitä ei tuolloin tullut. Matka kesti lopulta 25 vuotta.

Osalla juna on yhä lähtölaiturilla. Minussa asuu ymmärtävä mieli satavuotiaita ikäihmisiä kohtaan, joille ajatus naisesta papin tehtävissä ei istu. Heidän maailmassaan miehet istuvat pitäjänneuvoksina ja naiset ompeluseurassa. Käsityskykyni on paljon vähäisempi, kun tapaan oppineita nuoria ihmisiä, joilla on asiaan sama kanta.

Raamatusta voidaan, kun kynsimällä kynsitään, löytää tukea sellaisellekin uskontulkinnalle, että naisen paikka ei ole papinkaavun sisällä. Kirkon ratkaisu kuitenkin perustui sekin Raamattuun.

Jää lukijan itsensä päätettäväksi, haluaako hän sitoutua nurjaan tulkintaansa vai päivittää maailmankuvansa nykyoloja vastaavaksi.

Kirkolla on vain yksi pappisvirka. Virkaan vihitty ei voi kyseenalaistaa kenenkään toisen oikeutta toimia virassa, ajattelipa itse asiasta mitä tahansa. Vasta tämän sisäistäminen avaa keskustelun, jonka kautta eri tavoin ajatteleville löytyy tilaa. Samalla voidaan luoda puitteet, jossa myös naisten pappeudesta toisin ajattelevat voivat toimia kirkossa.

Yksi ryhmä on liputtanut itsensä näistä keskusteluista pysyvästi ulos. Uutisissakin viime viikkoina esiintynyt, puhdasoppisuutta puhkuva pieni Lähetyshiippakunta ei hyväksy naisia papeiksi eikä naisia papeiksi hyväksyviä ehtoollispöytiinsä. Muutama viikko sitten lyötiin yhdelle henkilölle myssy päähän ja sanottiin, että tässä on nyt meidän oma – ja ainoa oikea piispa.

Pompöösin marttyyriuhman ja retorisen pyörittelyn voisi hyvin kohdata huumorillakin. Tuomiokapituleissa ei asia kuitenkaan naurata. Pappiskirjojen pois kerääminen uuteen hiippakuntaan ilmoittautuneilta kirkon papeilta teettää paljon ylimääräistä työtä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.