null Pieniä polkuja

Pieniä polkuja

Esikoinen oli vajaan vuoden ikäinen ja opetteli kiipeilemään avoimen päiväkodin penkeillä, sellaisilla aivan pikkulapsille sopivilla, tukevilla ja matalilla. Minä puristin tuolin käsinojia rystyset valkoisena, etten olisi jatkuvasti nostamassa, auttamassa, kieltämässä, varoittelemassa.

Pitää päästää irti, ajattelin. Täytyy antaa kokeilla ja oppia itse.
Kun pikkuveli syntyi, neuvolan täti kehui parivuotiasta esikoista isoksi tytöksi. Esikoinen pudisti päätään. ”Minä olen iso pieni.”
Ensimmäisellä kouluviikolla esikoinen saatettiin kouluun saakka ja haettiin iltapäivällä, toisella lähetettiin aamulla pysäkiltä kouluun, kolmannella tuli lupa ajella yksin bussilla kotiinkin. Jokainen uusi saavutus nosti minulle liikutuksen kyynelet silmiin. 
Ala-asteaikaisessa ystäväkirjassani on ensimmäisellä sivulla äitini käsialalla Marja Hannukaisen runo:
Lapselleni
Kun olit pieni
kuljit pieniä polkuja
naapurista kotiin.
Usein pysähtyi
äidin odottava katse
ikkunaan ennen tuloasi.
Kun kasvat, polut
ovat leveät ja pitkät
kauan viivyt.
Useammin ja pitempään
viivähtää äidin katse ikkunassa.
Omien lasten kasvaessa nämä pienet polut ovat konkretisoituneet. Vielä viime kesänä esikoinen oli yleensä kotipihassa huutomatkan päässä. Nyt iso pieni koululainen omistaa bussikortin ja kännykän, osaa ihan itse kouluun parin kilometrin päähän, kärttää viikkorahaa että voisi ihan itse mennä lähikaupalle ostamaan karkkia. 
Pitkään olin sitä mieltä, että matkapuhelin on lapsella turha. Kun esikoinen ensimmäisen kerran lähti pihalle kavereiden kanssa ilman aikuista valvojaa, ymmärsin, miksi pienillä koululaisilla keikkuu kaulassa kännykkäpussi. 
Pieni lapsi on aikuisen näköpiirissä käytännössä koko valveillaoloaikansa. Kun polut levenevät ja pitenevät, on puhelin viimeinen jäänne venyvästä napanuorasta. Yhä useammin ja yhä pitempään viivähtää äidin katse ikkunassa.
Taas puristan rystyset valkoisina tuolin käsinojia, etten olisi aina neuvomassa, kieltämässä ja varoittelemassa. Täytyy antaa kokeilla ja oppia itse. Pitää päästää irti.
Kirjoittaja on Espoon kaupunginosayhdistysten liitto ry:n järjestösihteeri.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.