Piispa ja homoavioliitot

Piispa ja homoavioliitot

Hesarin lauantaivieras (15.3.) piispa Irja Askola otti kantaa homoavioliittojen puolesta. Vapaassa maassa piispalla on tietysti oikeus omiin mielipiteisiinsä siinä kuin muillakin. Mutta osapuilleen yhtä vähän kuin sisäministeri Päivi Räsänen (kd) edustaa mielipiteillään kirkon kantaa, vaikka hoitaakin hallituksessa kirkollisasioita, piispuudestaan huolimatta Irja Askola ei edusta kirkon kantaa. Piispalla vain sattuu olemaan oma mielipide, ei sen kummempaa. Toivottavasti se ei johda samaan reaktioon kuin ministeri Räsäsen muutamat kannanotot.

Mediaan on onnistuttu tuomaan termi ”tasa-arvoinen avioliitto”, kun tarkoitetaan sukupuolineutraalia avioliittoa. Suomen lain mukaan aviopuolisot ovat jo vuosikymmenet (vuodesta 1931) olleet tasa-arvoisia, ei avioliittolaki parannusta kaipaa. ”Rekisteröity parisuhde” on terminä selvä joskin hiukan kömpelö. Se voitaisiin korvata termillä ”pariliitto”. Samalla kertaa voitaisiin, jos eduskunta niin päättää, poistaa adoptiota koskevat rajoitukset.

Avioliitto on vakiintunut käsite, jossa viranomainen (vihkimisoikeuden saanut ”maallinen” viranomainen tai pappi) vihkii naisen ja miehen aviopariksi. Tätä ei ole syytä muuttaa.

Jaakko Ojala
Helsinki/Puotila

 

Jaa tämä artikkeli: