Piispa toimii messuilla haastattelijana
Kirjojen ystävä. Irja Askolan mielestä piispan on hyvä olla siellä, missä ihmiset kokoontuvat. Kuva: Aarne Ormio

Kirjojen ystävä. Irja Askolan mielestä piispan on hyvä olla siellä, missä ihmiset kokoontuvat. Kuva: Aarne Ormio

Piispa toimii messuilla haastattelijana

Evankelisluterilaisen kirkon piispat haastattelevat kirjailijoita Helsingin kirjamessuilla 23.–26.10. Miksi lähdet haastattelutehtäviin, Helsingin piispa Irja Askola?

– Olen kirjan ystävänä käynyt aina mielelläni Kirjamessuilla, joka on innostava ja virikkeellinen tapahtuma. Piispan on hyvä olla siellä, missä ihmiset kokoontuvat, turuilla ja toreilla yhtä usein kuin sakastissa. On luonnollista, että piispan ammattitaidon ylläpitämiseen kuuluu lukeminen ja sitä kautta elämän moninaisuuden ymmärtäminen. Moni piispa kirjoittaa myös itse kirjoja.

Ketä kirjailijaa haastattelet?

– Haastattelen Tuula-Liina Varista, joka on kirjoittanut psykologisen jännitysromaanin Naisen paras ystävä. Olen jo vuosia ihaillut Variksen tapaa kuvailla rehellisesti suomalaista arkea ja siihen liittyviä yksityiskohtia. Hänellä on erityinen taito tehdä tuiki tavallisista ihmisistä kiehtovia. Variksen teksteihin sisältyy myös minulle tärkeitä nais- ja ihmisoikeusnäkökulmia. Arvostan häntä paitsi kirjoittajana myös yhteiskunnallisena keskustelijana.

Mitä kirjallisuus sinulle merkitsee?

– Olen pitänyt periaatteenani lukea muutakin kokouspapereita. Kaunokirjallisuuden avulla pääsee omaan tunnemaisemaansa ja oppii ymmärtämään ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa.

– On äärimmäisen tärkeää, että Suomessa on kirjastot. Niiden ydintehtävää, kirjojen lainaamista, pitää varjella jatkossakin.

Marjo Kytöharju
Irja Askola haastattelee Tuula-Liina Varista Kirjamessuilla pe 24.10. klo 16. Lisätiedot: www.messukeskus.com/Sites3/Kirjamessut

Jaa tämä artikkeli: