Piispaehdokkaiden kärki erottuu
Irja Askola, Matti Poutiainen ja Hannu Vapaavuori saavat gallupissa eniten kannatusta Helsingin piispaksi.
Espoon hiippakunnan hiippakuntasihteeri Irja Askola, 57, ja Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Matti Poutiainen, 54, ovat mitä todennäköisimmin menossa Helsingin piispanvaalissa toiselle kierrokselle. Kirkko ja kaupungin ja Toivontuottajien gallupissa Askola sai 36 prosenttia ja Poutiainen 32 prosenttia kyselyyn vastanneiden äänistä.
Kolmanneksi eniten ääniä näyttäisi saavan Huopalahden seurakunnan kirkkoherra Hannu Vapaavuori, 61, liki 18 prosentin kannatuksella. Tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Marja Heltelä, 48, on keräämässä 10 prosenttia äänistä. Munkkiniemen kirkkoherran Leo Gladin, 56, kannatus on gallupin valossa alle 4 prosenttia.
Irja Askola ja Matti Poutiainen kisaavat tasaisesti. Irja Askola on silti selvästi pappien ja lehtorien kärkiehdokas, sillä hän kahmaisi pappien äänistä 44 prosenttia, kun Poutiainen sai heiltä 28 prosentin kannatuksen.
Poutiainen vaikuttaisi olevan erityisesti maallikoiden ehdokas, sillä hän keräsi gallupissa maallikoilta melkein 37 prosentin kannatuksen Askolan hieman yli 28 prosentin kannatusta vastaan.
Gallupissa kysyttiin viime viikolla yhteensä 288:lta Helsingin piispanvaalissa äänioikeutetulta papilta ja lehtorilta sekä maallikolta, ketä he tulevat äänestämään. Kysely tehtiin puhelimitse satunnaisesti valituilta äänioikeutetuilta. Heitä tavoitettiin jokaisesta seitsemästä rovastikunnasta, joihin hiippakunta on jaettu. Äänioikeutettuja on 1 218 ja he jakaantuvat melko tasan 600 maallikon ja 618 papin ja lehtorin välillä.
Soittelukierros paljasti, että varsinkin maallikot miettivät vielä omaa äänestyspäätöstään, ja siksi heitä pyydettiin nimeämään senhetkinen suosikkiehdokkaansa.
Irja Askolaa luonnehdittiin muun muassa uuden ajan dialogiseksi piispaksi, joka osaa keskustella eri tavoin ajattelevien ihmisten kanssa. Hänen myötään haluttaisiin tehdä historiaa ja valita nainen piispaksi.
Matti Poutiainen tuntui saavan luottamusta johtajana ja pappina, joka pitää kiinni Raamatun periaatteista. Hänet nähtiin myös piispa Eero Huovisen linjan jatkajana.
Hannu Vapaavuorta pidettiin pappina, joka uskaltaa sanoa, mitä ajattelee. Hänen vankkaa seurakunnallista ja hiippakunnallista kokemustaan sekä oppineisuuttaan arvostettiin.
Marja Heltelää kuvattiin muun muassa rinnalla kulkijaksi, jonka johtamistaidot ovat huippuluokkaa.
Leo Gladissa arvostettiin esimerkiksi sitä, että hän pyrkii aidosti kohtaamaan seurakuntalaiset ja vetämään heitä osaksi kirkkoa.
Piispanvaalin ensimmäinen vaalipäivä on 11. toukokuuta. Jos kukaan ehdokkaista ei ensimmäisellä kierroksella saa yli puolta annetuista äänistä, järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken toinen vaalikierros 3. kesäkuuta. Uusi piispa aloittaa 1. syyskuuta, ja hänet vihitään virkaan Tuomiokirkossa 12. syyskuuta.
Teksti: Kirkko ja kaupunki, Toivontuottajat
Jaa tämä artikkeli: