null Piispan asu solisee

Vedenvihreä kaapu. Päikki Prihan piispalle suunnittelema asu pohjautuu antiikinaikaiseen sadeviittaan. Kuva: Sirpa Päivinen

Vedenvihreä kaapu. Päikki Prihan piispalle suunnittelema asu pohjautuu antiikinaikaiseen sadeviittaan. Kuva: Sirpa Päivinen

Piispan asu solisee

Irja Askola vihitään sunnuntaina Helsingin piispaksi vesisymbolein kirjaillussa asussa.

Tuomiokirkon sakastin komerossa on uusi asukokonaisuus, joka on tehty mittatilaustyönä Suomen ensimmäiselle naispiispalle. Päikki Priha esittelee suunnittelemiaan piispankaapua, hiippaa ja kahta stolaa, jotka on ommellut tamperelainen taideompelija Riitta Ojala.

Asun suunnitteluun ja toteutukseen liittyi lyhyen aikataulun takia jännitettä.

– Aikaa oli vain kolme kuukautta, sillä aloitin asun suunnittelun nollasta kesäkuun alussa. Aika kuitenkin riitti, koska yhteistyö Irja Askolan kanssa sujui hyvin ensi tapaamisesta lähtien.

Priha mietti, mikä Helsingissä ja Tuomiokirkossa on erityistä, ja päätyi meren läheisyyteen. Askola yhtyi näkemykseen, ja virvoittavasta vedestä tuli asun teema.

– Teema viittaa kasteveteen. Vesi on myös elämän lähde, josta on tullut entistä arvokkaampi asia, koska se jakaantuu maailmassa epätasaisesti.

Vedenvihreän piispankaavun etumuksessa olevassa kiinnitysosassa on kahdeksankulmio, joka on vanhan kastemaljan muoto. Kaavun etureunukseen on kirjailtu 12 simpukkaa. Simpukka viittaa siihen, miten Johannes Kastaja käytti simpukkaa kasteveden ja pyhiinvaeltajat juomaveden ammentamiseen. Kaavun selkäkilpeen on kirjottu sateen vihmontaa ja risti. Ristinmerkki tehdään myös vihkiveden päällä.

 Piispankaavun alle puettavan stolan päissä on toivoa kuvaavat ankkuriristit tähtikuvioiden kera. Hiipan etuosan vanhaan hopearistiin puolestaan on upotettu kolmea erisävyistä meripihkaa.

 

Asu on samaa mallia kuin Päikki Prihan Eero Huoviselle aikoinaan suunnittelema piispankaapu. Mallissa käsillä on enemmän liikkumatilaa, mikä helpottaa virkaan liittyvien toimituksien hoitamista.

– Jokainen aika antaa oman leimansa piispan asusteisiin, vaikka ideoimani piispankaapu pohjautuu antiikin aikana käytettyyn hupulliseen sadeviittaan, Priha kertoo.

Asusteiden materiaaleina ovat villa ja silkki, sillä ne ovat kevyitä kantaa. Piispan työhön liittyy paljon matkustamista, minkä vuoksi asun pitää olla myös helppohoitoinen.

Aalto-yliopiston Taideteollisessa korkeakoulussa professorina toimiva Priha on suunnitellut lukuisia kirkollisia tekstiilejä 1980-luvun alusta lähtien. Kun Prihaa pyydettiin suunnittelemaan uuden piispan asu, halusi hän sen toteuttajaksi luotto-ompelijansa Riitta Ojalan.

– Riitta osaa tulkita töitäni. Tätä asua varten hän valmisti ensin mittojen ottamista varten koeviitan ja -hiipan, joita Askolan tarvitsi kokeilla vain kerran ennen lopullista toteutusta.

 

Irja Askolan mukaan yhteistyö huippuammattilaisten Päikki Prihan ja Riitta Ojalan kanssa on tuntunut uusien löytöjen matkalta ja samalla hengellisesti koskettavalta.

– Kun soljahtaa kaapuun, on kuin pujahtaisi teologisen sanakirjan sisälle. Kyseessä on taideteos, jonka symboleista avautuu monta ikkunaa kristityn elämään.

Uusi piispa pitää erityisesti asun vahvasta ekumeenisesta sisällöstä, sillä kaste on kristittyjä yhdistävä tekijä. Myös veteen sisältyvä ekologinen näkökulma tuntuu hänestä tärkeältä.

Askola on valmistautunut uuteen tehtäväänsä eri tavoin. Yhtenä osana sitä ovat olleet median vilkkaat yhteydenotot.

– Median ansiosta olen joutunut miettimään, kuka olen ja mitä mieltä olen asioista. Sukupuoli on varmasti ollut täky, joka on saanut aikaan kiinnostuksen, mutta haastatteluissa on käsitelty silti pääasiassa kirkkoa ja uskonkysymyksiä.

Myös ihmisten yhteydenotot esimerkiksi raitiovaunussa ja torilla ovat auttaneet Askolaa julkiseen rooliin tottumisessa. Kaiken kiireen ja hälinän keskellä hän on kuitenkin päässyt välillä hiljaisuuteen mietiskelemään.

Askola odottaa hieman jännittyneenä ensi sunnuntaiaamuna tapahtuvaa virkaan vihkimistä. Hän uskoo, että yhteinen juhlan ja rukouksen hetki auttaa osaltaan hiippakuntaa ja sen tuoretta johtajaa uuden virkakauden aloittamisessa.

Vihkimistilaisuuden jälkeen tarjotaan Tuomiokirkon tasanteella kirkkokahvit. Tarjolla on piispan toivomuksesta omenapiirakkaa. Kahveilla soittaa Jakaranda-yhtye.  

Marjo Kytöharju

Piispan vihkiminen Tuomiokirkon juhlamessussa su 12.9 klo 10. Jumalanpalvelus suorana lähetyksenä YLE TV1:ssä ja YLE Radio 1:ssä klo 10.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.