null Piispan lapset jäivät pois kevätjuhlasta

Piispan lapset jäivät pois kevätjuhlasta

Kuopion piispan Jari Jolkkosen lapset eivät osallistuneet Latokartanon peruskoulun kevätjuhlaan lauantaina. Syynä on se, ettei koulussa tänäkään vuonna saa laulaa Suvivirttä.

– Koulussamme monet vanhemmat ovat jo vuosia hienotunteisesti vedonneet koulun rehtoriin Suvivirren ja perinteisten joululaulujen sallimiseksi. Heidän joukossaan on myös kirkkoon kuulumattomia. Jyrkkä kielto näyttää heijastelevan rehtorin omaa arvomaailmaa.

Jolkkonen katsoo, että Suvivirren kieltäminen tuntuu ongelmalliselta niin suomalaisen kouluperinteen, lainsäädännön, länsimaisen demokratian kuin Latokartanon koulun omien periaatteidenkin näkökulmasta.

– Suvivirsi on suven ja vapauden symboli. Se kuuluu suomalaiseen kouluperinteeseen. Sillä on vahva tuki kansalaisten mielissä ja lainsäädäntömme suhtautuu siihen suopeasti. Sen laulaminen sopii länsimaisen demokratian arvoihin, joihin kuuluu positiivisen uskonnonvapauden puolustaminen. Uskontoperäisiä tapoja ei tarvitse eristää yksityiskoteihin, vaan ne saavat vapaasti kukkia. Myös lastemme koulun omiin, hienoihin arvoihin kuuluu muun muassa suvaitsevaisuus ja suomalaiseen kulttuuriperintöön tutustuminen.

Rehtori Satu Honkalan mukaan on sekä käytännöllinen että periaatteellinen kysymys, ettei juhlissa voida laulaa Suvivirttä. Koulun oppilaista alle puolet on luterilaisia ja yli 200 huoltajaa on saattanut tietoon, etteivät heidän lapsensa saa osallistua uskonnonharjoittamiseen.

Koulu on toiminut Viikissä yhdeksän vuotta. Koulun yhteisiksi tarkoittamissa juhlissa ei ole ollut uskonnonharjoittamisen elementtejä. Uskonnolliset juhlat on järjestetty erikseen seurakunnan kanssa, mikä on linjattu myös koulun opetussuunnitelmaan.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on katsonut, että koulujen kevätjuhliin voi kuulua uskonnollisia elementtejä ja että tällaiset juhlatraditiot ovat osa suomalaista kulttuuria. Juhlaan mahdollisesti sisältyvän virren tai jouluevankeliumin johdosta ei juhlaa voida pitää uskonnon harjoittamiseksi katsottavana tilaisuutena. Tarvittaessa huoltajien kanssa voidaan sopia oppilasta koskevista yksilöllisistä järjestelyistä ja mahdollisesta vaihtoehtoisesta toiminnasta.

– Virsi on laulettu rukous ja siitä on ihan piispa Jolkkonenkin samaa mieltä. Suvivirsi ei tietenkään tee juhlasta kokonaan uskonnonharjoittamista, mutta virsi on sitä, Honkala sanoo.

Jari Jolkkonen puolestaan katsoo, että virrestä tulee rukousta silloin, jos laulaja itse päättää rukoilla.

Honkalan mukaan iso osa oppilaista jouduttaisiin siirtämään Suvivirren laulamisen ajaksi pois juhlasta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.