Piispan toiminta hämmentää

Piispan toiminta hämmentää

Kirkkomme piispat julkaisivat elokuun lopussa Kutsu yhteyteen -teesit, joilla pyritään edistämään kirkon sisäistä yhteyttä. Teeseissä todetaan muuan muassa, että ”kirkossa saa ja voi olla monista asioista erilaisia näkemyksiä. Avoin keskustelu niistä on kirkon voimavara”.

Tuoreita teesejä vasten olin todella hämmentynyt luettuani Kirkonkellari.fi-nettisivustolta Kuopion piispan Jari Jolkkosen 11.9. julkaiseman vastauksen vantaalaisten luottamushenkilöiden kirjoitukseen, jossa he olivat arvioineet kriittisesti piispan toimintaa. Vastauksessaan piispa muun muassa syyttää luottamushenkilöitä ”vainoharhaisiksi” ja väittää virheellisesti heidän esittäneen syytöksiä ”harhaoppisuudesta”. Tämä oli todella surullista luettavaa.

Seurakuntavaaleihin on kaksi kuukautta aikaa. Piispa Jolkkonen antaa toiminnallaan hämmentävän kuvan kirkollisesta keskustelusta ja vaikuttamisesta. Ilmeisesti piispan viesti seurakuntalaisille on: ”tee kirkosta näköisesi, kunhan et ole eri mieltä, etkä arvostele kirkon ylimpiä virkamiehiä”. Avoimessa ja demokraattisessa yhteiskunnassa – ja luterilaisessa kansankirkossamme sen osana – on voitava tarkastella kriittisesti ja julkisesti valtaapitävien toimia. Kirkon virkamiehiltä on syytä odottaa paksua nahkaa ja harkintakykyä, varsinkin suhteessa seurakuntalaisten vaaleilla valitsemiin luottamushenkilöihin.

Voi vain toivoa, että piispan kannanotto oli harkitsematonta ylireagointia ja kertoo siitä, että muutos kirkossa on liikkeellä – ja se huolestuttaa vanhan sisäpiirin toimintatapoihin tottuneita. Elääkseen ihmisten rinnalla, tässä ajassa, kirkko tarvitsee rohkeita luottamushenkilöitä tuomaan jäsentensä äänen kuuluville päätöksenteossa.

Jaakko Weuro
Helsingin hiippakuntavaltuuston varapuheenjohtaja
Käpylä

 

Jaa tämä artikkeli: