Piispat kommentoivat avioliittoa Facebookissa
Piispa Irja Askola saarnaa tällä viikolla Metallimessussa.

Piispa Irja Askola saarnaa tällä viikolla Metallimessussa.

Piispat kommentoivat avioliittoa Facebookissa

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola ja Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström ovat ottaneet kantaa eduskunnan käsittelyssä olevaan lakialoitteeseen tasa-arvoisesta avioliittoliittolaista. Askola näkee tasa-arvoisen avioliittolain juridiset näkökohdat ennen kaikkea yksittäisten parien näkökulmasta.

Hän muun muassa kysyy: ”Eikö perintölainsäädäntö voisi olla oikeudenmukainen homo- ja lesbopareille?” Lisäksi Askolan mukaan sateenkaariperheissä ”elää monia lapsia, mutta jos he ovat adoptoituja, vain toinen parisuhteen osapuoli on voinut hakea sitä yksin”. Tämän takia hän kysyy: ”Eikö kansanedustajien tehtävä ole huolehtia siitä, että kansalaisia kohdellaan yhdenvertaisesti yhteiskunnallisen lain edessä?”

Askolan mukaan lakialoite tasa-arvoisesta avioliittolaista ei pakota kirkkoja muuttamaan omia avioliittonäkemyksiään. Hän kirjoittaa: ”Lakialoite takaa kirkkojen oman päätöksenteon avioliiton määrittelystä. Se ei siis sinänsä lukitse kirkkojen omia ratkaisuja.”

Porvoon hiippakunnan piispan Björn Vikströmin näkemyksissä on Irja Askolaan nähden vivahde-ero. Mikäli tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksytään, kirkon täytyisi vihkiä avioliittoon myös samaa sukupuolta olevat parit.

Vikström kuitenkin arvioi, ettei kirkolliskokous ole halukas tekemään näin suuria muutoksia kirkon avioliittonäkemykseen. Hän ehdottaa, että kirkko harkitsisi vihkioikeudesta luopumista, jotta kirkkoa repivät syvenevät ristiriidat avioliittokysymyksessä voitaisiin välttää.

Tämä ei Vikströmin mukaan olisi ristiriitassa suhteessa Lutherin avioliittokäsityksen, jonka mukaan avioliitto on maallinen instituutio. Vihkioikeudesta luopumisen jälkeen kirkolle jäisi sen ovien ulkopuolella solmitun avioliiton siunaaminen.

Jaa tämä artikkeli: