Piispojen kompromissi
Piispojen päätös, jonka mukaan parisuhteensa rekisteröityneiden puolesta voidaan rukoilla yksityisesti tai yhdessä on mahdollinen kompromissi. Kirkolliskokouksessa tuskin menisi läpi tilaisuus, joka olisi rinnastettavissa avioliiton siunaamiseen.
Kirkossa on niitä, jotka olisivat valmiita siunaamaan rekisteröidyt parit. Moni heistä on pettynyt piispojen ratkaisuun. Toisaalta on niitä, joille tämäkin päätös on liian pitkä askel. Piispainkokous teki käytännöllisen ratkaisun, jonka ytimessä on omantunnonvapaus. Kirkon työntekijöille, jotka ovat valmiita rukoilemaan homo- ja lesboparien puolesta, piispojen esitys antaa mahdollisuuden toimia virkavirhettä pelkäämättä. Rukoushetkeen ei pappeja kuitenkaan velvoiteta, vaan siitä on oikeus kieltäytyä. Rekisteröityä parisuhdetta ei rinnasteta avioliittoon, mitä ei suomalainen yhteiskuntakaan tee. Sukupuolineutraalin avioliiton piispainkokous torjuu.
Suomen luterilainen kirkko ei ole seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ajajana etulinjassa, kuten Ruotsin kirkko, mutta ei se ole myöskään jälkijunassa. Ylipäänsä maailman luterilaiset kirkot ovat avarimmasta päästä, ortodoksisessa ja katolisessa kirkossa piispainkokouksen nyt hyväksymä linjaus tuskin olisi mahdollinen. Toisaalta päätös on sellainen, että ekumeeniset suhteet eivät katkea — kirkon avioliitto-opetus ei muutu. Avioliitto on piispojen mukaan tarkoitettu miehen ja naisen välille.
Piispainkokous tekee selväksi, että rekisteröidyn parisuhteen solmiminen ei ole este kirkon työssä toimimiselle. Seksuaalinen suuntautuminen ei sen mukaan saa johtaa kirkossa syrjintään ja homoseksuaalien loukkaaminen sanoin tai teoin on vastoin lähimmäisenrakkauden periaatetta. Kirkon palvelut, kuten vaikkapa kodin siunaaminen, kuuluvat yhtä lailla kaikille sen jäsenille. Rekisteröidyn parisuhteen puolesta rukoileminen ja heidän kotinsa siunaaminen näyttäisi päätöksen mukaan olevan mahdollista.
Käytännössä varmaan käy niin, että seurakunnilla on jatkossa lista papeista, jotka ovat valmiita rukoushetkeen. Ainakin seksuaalista tasavertaisuutta kirkossa ajavan Yhteys-liikkeen aktiiveista heitä löytyy.
Jaa tämä artikkeli: