null Pipopäät ovat oikeassa

Pipopäät ovat oikeassa

Lähtöjään jyväskyläläinen Puppa J (oik. Janne Siro) on jo kauan sitten vakiinnuttanut asemansa Suomi-reggaen keskeisenä suunnannäyttäjänä.

1990-luvun Laulurastaasta lähtien hän on keikkaillut reggaeklubeilla, festivaaleilla ja vallatuissa taloissa. Puppa J on jäljittelemätön säveltäjä ja multi-instrumentalisti, joka laulaa sujuvasti niin englanniksi kuin suomeksi. Paikoitellen hänen äänenkäytössään on ismoalankomaista shamanistisuutta, mutta yhtälailla siitä on kuultavissa legendaarisen Horace Andyn(s. 1951) vibratoa.

Nyt Puppa J on julkaissut ensimmäisen soololevynsä. Edellinen, Puppa J & Tasottavien Morobless (2005) oli englanninkielinen, dancehall-painotteinen reggaelevy. Suomeksi laulettu Oi aikoja! on tyyten toisentyylinen. Se murtautuu ulos sisäänpäin lämpiävästä reggaepuritaanisuudesta ja ottaa omakseen niin iskelmän kuin rapinkin. Levyn vastaavana tuottajana on maineikas helsinkiläinen rap-artisti Asa (oik. Matti Salo), jonka oma Loppuasukas-levy sai vuoden 2008 Teosto-palkinnon kera professori Heikki Laitisen osuvien kehusanojen. Puppa J on yksi Asan Jätkäjätkät-orkesterin jätkistä. Kyse on pipopäisistä miekkosista, joiden itsetuntoa mitkään mersumiehet eivät muserra.

Merkittävää on, että vaikka tällainen, pohjimmiltaan hyvin spirituaalinen rytmimusiikki syntyy aineellisesta ahdingosta, tuloksena ei ole naiivia uhoa. City-pelimanni Piitsein lyyrisyys ei myöskään kaadu keskikaljalta löyhkäävään itsesääliin. Laulut ovat hienovaraisesti kantaaottavia, ja merkitykset lymyilevät sopivasti vastaanottajan mielikuvituksessa. Puppa J:n musiikissa ei ole merkkejäkään moralismista tai pyhistelystä. Soundit ovat ensiluokkaiset, mutta kakkosraidan bassolinja olisi voinut kuulua jytkymmin.


Puppa J: Oi aikoja! Roihis Musika 2009. 15,90 e.
www.myspace.com/puppaj

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.