null Pistoolit pois

Pistoolit pois

Ensi lauantaina alkavan sorsastuskauden alla on hyvä todeta, että metsästys ja tarkkuusammunta ovat loistavia harrastuksia. Oikein mitoitettu metsästys ei vaaranna lajien tulevaisuutta vaan tarjoaa erämiehille ja -naisille liikuntaa, unohtumattomia kokemuksia ja toisinaan myös saalista. Ammunnan harrastaminen kehittää muun muassa keskittymiskykyä ja nollaa suorituksen ajaksi kaiken ulkopuolisen hetkeksi pois.

Koko suomalainen sivistys perustuu eräkulttuurille. Tämän maan ensimmäiset asukkaat olivat metsästäjiä, jotka pyydystivät vetäytyvää jäätikönreunaa seuraavia hirviä ja metsäpeuroja. Rannikolla pyydettiin hengenpitimiksi hylkeitä.

Edelleen maassa on yli 300 000 metsästäjää. Aseluvan omistaa noin 670 000 henkilöä ja suomalaisilla on noin 1,7 miljoonaa luvallista asetta.

 

Aselakia kiristettiin koulusurmien jälkeen ja se astui uudessa ankaruudessaan voimaan kesäkuussa. Norjan tapahtumien jälkeen lakia tarkastetaan uudestaan. Erityisen huomion kohteena ovat pistoolit, jotka käytännössä kaikki ovat niin sanottua puoliautomaattiaseita: kun liipaisimesta painaa, lippaasta työntyy uusi panos piippuun.

Näillä aseilla on tehty kaikki viime vuosien karmeimmat surmatyöt Jokelassa, Kauhajoella ja Leppävaaran Sellossa. Tiettävästi myös Norjassa surmaajalla oli käytössään puoliautomaattinen pistooli.

Metsästyksessä ja tarkkuusammunnassa tällaisella aseella on vain vähän käyttöä. Tavallisimmin sitä käytetään loukkaantuneen tai loukkuun jääneen eläimen lopettamiseen. Riistaa pistoolilla ei ammuta, sillä sitä metsästetään kivääreillä ja haulikoilla. Pistoolit on tehty vain ihmisten vahingoittamiseen.

 

Täydellisen turvallista maailmaa ei voida koskaan saavuttaa. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta tuskin kuitenkaan sietää enää yhtään massamurhaa, joka on tehty Jokelan tai Norjan malliin. Siksi puoliautomaattipistoolien myynti siviileille on jatkossa lopetettava. Ainoastaan virkatehtävissä olevat viranomaiset tarvitsevat niitä.

Tommi Sarlin
toimitussihteeri

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.