Sanat eivät riitä. Pastori Marika Palm voiteli ristin Terttu Uutelan otsaan viime sunnuntaina Pitäjänmäen kirkolla. Kuva: Sirpa Päivinen
Pitäjänmäen messuissa voidellaan öljyllä
Oliiviöljyyn kastetulla sormella piirretty ristinmerkki tuo uuden ulottuvuuden rukoilemiseen.
Pitäjänmäen seurakunnan messuissa on otettu käyttöön öljyllä voitelu, jossa oliiviöljyyn kastetulla sormella piirretään otsaan risti kolmiyhteisen Jumalan nimessä.
– Ihmisillä on suuri esirukouksien ja kosketetuksi tulemisen tarve, sanoo kirkkoherra Arto Antturi.
– Öljyllä voitelu antaa tälle tarpeelle tilan ja muodon messussa.
Öljyllä on voideltu aiemmin muun muassa Tuomasmessussa. Kun Antturi työskenteli Vanhankirkon kappalaisena, hän otti tavan mukaan Tuomiokirkkoseurakunnan messuelämään.
– Silloin seurakuntalaiset ottivat sen heti sankoin joukoin omakseen.
Rukous on sydämen kieltä
Kirkkohallituksen jumalanpalveluselämästä vastaavan asiantuntijan, pastori Terhi Paanasen mukaan öljyllä voitelu ei ole Suomen luterilaisissa seurakunnissa tuntematon ilmiö.
– Sen raamatullinen perustelu tulee Jaakobin kirjeestä, jossa voitelu liittyy sairaan puolesta rukoilemiseen, Paananen sanoo.
– Öljyllä voiteleminen on symbolinen ele, jonka myötä rukoukseen tulee konkreettinen elementti.
Tämä on Paanasen mukaan tärkeää siksi, että ihmismieli keskittyy paremmin, kun rukouksessa on mukana näkyviä fyysisiä eleitä alkaen ristinmerkistä.
– Pelkät sanat eivät aina tavoita sitä, mitä halutaan ilmaista. Sanat puhuttelevat järkeä, eleet ja symbolit puhuvat suoraan sydämelle. Rukous on kieltä, jota ei tarvitse kierrättää järjen kautta, Paananen sanoo.
Voisivatko luterilaiset kirkot omaksua vanhakirkollisia elementtejä, kuten suitsuttamisen?
– Suitsutus voisi sopia hyvin luterilaisuuteen.
Jaa tämä artikkeli: