Pitäkää hyvästä kiinni
Kun olemme lähdössä, saamme toivotuksia tulevaan. Kauneimmat lähtemisen sanat, jotka tiedän, kuuluvat näin: Lähtekää rauhassa. Olkaa rohkeita ja pitäkää hyvästä kiinni.
Näillä sanoilla pappi päättää jumalanpalveluksen. Arki alkaa ja siinä eletään todeksi uskoa ja toivoa, pidetään hyvästä kiinni.
Usein hyvä tulee näkyviin vasta, kun rinnalla on jotakin vähemmän hyvää: epäoikeudenmukaisuutta, kärsimystä ja riistoa. Pekka Haavisto sanoo takasivun haastattelussa, että olemme Syyrian ja Darfurin silminnäkijöitä. Median välityksellä todistamme näitä tapahtumia. Miten edistämme hyvää, kun globaalissa maailmassa tapahtuu oikeudentuntoamme ja hyväksyttyjä sopimuksia rikkovia asioita?
Vähimmillään hyvästä kiinni pitäminen merkitsee sitä, että suostuu näkemään maailmassa olevan pahan ja kärsimyksen. Toisen maailmansodan jälkeen pidettiin tärkeänä, että sen tapahtumia ei unohdeta. Ajateltiin, että meidän on muistettava keskitysleirit, että niitä ei rakennettaisi uudelleen. Tietämisen lisäksi meidän tulee ymmärtää. Hyvin kirjoitettu romaani tai taiten tehty elokuva voi avata silmät ikuisiksi ajoiksi. Esimerkiksi Sofi Oksasen Puhdistuksen lukeneelle ihmiskaupan uhrilla on tutut kasvot.
Kansainväliset avustusjärjestöt toimivat usein sellaisten vääryyksien oikaisemiseksi, joiden kohdalla yksittäisen ihmisen vaikutusmahdollisuudet tuntuvat olemattomilta. Keskiaukeamalla kerrotaan tansanialaisten maasaityttöjen elämästä. Suomalaisnuorille itsestään selvä yläasteen koulutus jää useille vain haaveeksi ja kohtalona saattaa silloin olla lapsivaimon elämä. Suomen Lähetysseura pyrkii turvaamaan tytöille koulutuspaikan ja sitä kautta paremmat vaikutusmahdollisuudet omaan elämään.
Järjestöjen työn tukeminen ja siihen osallistuminen on yksi tapa pitää hyvästä kiinni. Kirkon jäsen osallistuu tähän työhön myös maksamiensa verojen kautta.
Hyvää tarvitaan myös lähellä omassa arjessa. Hyvän tekeminen ei ole aina dramaattista, vaan usein tavallisia pieniä tekoja ja valintoja. Tästä loistava esimerkki on viereisen sivun juttu koulumummoista ja -vaareista. Tavallisuudesta huolimatta, tai ehkä juuri sen vuoksi, lohduttajien ja tsemppaajien vaikutus voi olla lapsille käänteentekevä. He pitävät hyvää arkea pystyssä.
Mitä kaikkea hyvästä kiinni pitäminen merkitsee? Papin sanat jatkuvat: ”Älkää vastatko pahaan pahalla. Rohkaiskaa arkoja, tukekaa heikkoja, auttakaa sorrettuja, kunnioittakaa kaikkia ihmisiä.” Mikä on minun tapani toimia lähellä ja kaukana? Mikä riittää, mitä osaan ja mihin pystyn? Se meidän jokaisen on itse ratkaistava.
Kristinuskon mysteereihin kuuluu, että uskomme Jumalan antavan meille voimia hyvän tekemiseen. Lähtekäämme siis rauhassa. Olkaamme rohkeita. Pitäkäämme hyvästä kiinni!
Urpu Sarlin
päätoimittaja
urpu.sarlin@evl.fi
Jaa tämä artikkeli: