null Pitkä piina

Sodan jälki. Monet pakolaiset arvostelevat kansainvälistä yhteisöä hitaudesta ja välinpitämättömyydestä. Kuvan mies ei esiinny jutussa.

Sodan jälki. Monet pakolaiset arvostelevat kansainvälistä yhteisöä hitaudesta ja välinpitämättömyydestä. Kuvan mies ei esiinny jutussa.

Pitkä piina

Syyrian sisällissota ajaa kymmeniätuhansia pakolaisiksi.

Teksti Mirva Helenius ja
Saila Keskiaho
Kuva Mirva Helenius

Syyrialaismies näyttää ennen aikojaan vanhentuneelta. Luodinsiru on sokeuttanut vasemman silmän, ja toinen luoti lantiossa vetää ryhdin vinoon. Kuten monet henkensä puolesta pelkäävät pakolaiset, hän haluaa kertoa tarinansa nimettömänä.

– Olin jo jonkin aikaa osallistunut hallinnon vastaisiin rauhanomaisiin mielenosoituksiin, kun viime syksynä eräänä perjantaina armeija alkoi yhtäkkiä ampua kohti marssijoita, mies kertoo.

Hän sai osuman vartaloonsa ja sirun silmäänsä. Vieressä marssineelle veljelle kävi vielä pahemmin: luoti osui niin lähelle keuhkoja, että hän menehtyi myöhemmin vammoihinsa.

– Emme voineet viedä veljeäni valtiolliseen sairaalaan, sillä olimme kuulleet huhuja niiden käytöstä kidutuskammioina. Veimme hänet kenttäsairaalaan, joka oli varusteluiltaan heikompi. Siellä ei onnistuttu pelastamaan hänen henkeään.

Pian ampumavälikohtauksen jälkeen Syyrian turvallisuuspoliisin joukot tunkeutuivat miehen kotiin, tuhosivat kaiken käsiinsä osuvan ja pidättivät hänet.

– Vankilassa minua pahoinpideltiin ja kidutettiin lähes päivittäin. Jos en kertonut kuulustelijoiden tahtomia tietoja, vartalooni johdettiin sähköshokkeja tai ihoani poltettiin tupakalla, mies kertoo.

Perheellä ei ollut varaa maksaa miestä ulos vankilasta. Kolmen kuukauden väkivallan jälkeen kidutettu kuitenkin yllättäen vapautettiin.

– Koin kuitenkin oloni turvattomaksi Syyriassa ja päätin paeta salaa rajan yli ennen kuin minut pidätetään uudestaan tai jopa tapetaan.

Syyriassa on tällä hetkellä pulaa kaikesta, kertoo Eija Alajarva Kirkon ulkomaanavusta.

– Sota on vaikuttanut toimeentuloon. Perheillä ei ole varaa hankkia perustarvikkeita.

Pakoon lähdetään sekä maan sisällä että rajojen yli Jordaniaan, Libanoniin ja Turkkiin. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan Turkissa on yli 30 000 syyrialaispakolaista. Libanoniin ja Jordaniaan on molempiin paennut noin 22 000 ihmistä. Maan sisäisten pakolaisten määrää on vaikea arvioida.

Kirkon ulkomaanapu on auttanut Syyriassa 100 000 eurolla.

– Annamme ruoka-apua, rahallista tukea ja suojaa. Pyrimme käyttämään olemassaolevia rakennuksia, Alajarva sanoo.

Monet pakolaiset arvostelevat kovin sanoin kansainvälistä yhteisöä hitaudesta ja haluttomuudesta puuttua tilanteeseen.

– Suurvalloilta tuntuu unohtuvan, että kun he miettivät seuraavaa siirtoaan, tämä valtapolitiikan pelilauta täyttyy kärsivistä ja kuolleista syyrialaisista, eräs pakolainen sanoo katkerana.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.