null Pöheiköt pois hautausmailta

Puheenvuorot

Pöheiköt pois hautausmailta

Kesäaikaan tulee liikuttua hautausmailla eri puolilla maata. Maaseudun hautausmaista on jäänyt mieleen, kuinka omaisten hautakivet erottuvat jo kaukaa. Suunnistaminen on helppoa ja kävellessä voi ihailla kauniita kiviä ja kukkaistutuksia.

Helsingin hautausmaista ainakin Malmilla ja Honkanummella on käsittämätön pöheikkövillitys. Monissa kortteleissa hautakivirivien väliin on istutettu pensaita, jotka kasvaessaan ovat muuttuneet pöheiköiksi. Hautakivet peittyvät pensaitten sisään, eikä kävijän ole helppoa löytää etsimäänsä. Sekä entisaikojen että uudempien hautojen kivet ovat itsessään niin kauniita, että niitä ei pitäisi haudata puskiin.

Säästösyistäkin hautausmailla voisi harkita kivienvälipensaikoista luopumista. Kalliitten taimien sijaan kivien väleissä voisi olla helppohoitoinen lyhyt nurmikko. Korttelin kaunistukseksi riittäisi nurmikon ja hautakukkien lisäksi muutama yksittäinen pensas tai puu. Näistäkin on onnistuneita esimerkkejä.

Toinen ihmetystä herättänyt asia sekä Malmin että Honkanummen hautausmailla on tänä kesänä ollut rikkaruohomyrkkyjen käyttö. Kävijöitä kyllä informoidaan varoituskilvillä, mutta miten on eläinten laita? Uutisissa on ollut kuinka mehiläisten määrä on huolestuttavasti vähentynyt. Entä pikkulinnut ja oravat? Rikkaruohomyrkkyjen käytön soisi siirtyvän historiaan. Hautausmaita tulisi kehittää pitkäjänteisesti niin, ettei myrkyille tulevaisuudessa olisi tarvetta.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.