null Pois turha tora

Pois turha tora

Kirkossa on viime vuosina kiistelty riittämiin. Monien mielestä olisi jo aika etsiä tie, jota voitaisiin kulkea samaan suuntaan vaikka eri tahtiinkin ja jossa kaikkien olisi helppo hengittää. Kansankirkon pitäisi olla avara kuin meri, jossa kaikki saavat kalastaa tyylillään, kuka verkolla, kuka virvelillä.

Kummallisia kielikuvia seesteisestä ja rauhallisesta kirkosta keksitään ehtimiseen. Lopulta taitaa kumminkin olla niin, että yhteisö, jossa ei edes jonkin verran riidellä, ei myöskään kehity. Paikalleen pysähtyneestä ja pystyyn kuolleesta kirkosta ei ole iloa kellekään. Joskus on vain pakko nostaa kissa pöydälle, jos halutaan siivota nurkista tuhkat ja tupakantumpit.

Turhia riitoja ei silti kannattaisi kehittää. Yhtenä juonteena viime vuosien kirkollisessa kiivailussa ovat olleet kolehdit. Kaikkialla ei ole haluttu kerätä kolehteja kohteisiin, joiden siunauksellisuuteen ei ole uskottu tai joita on pidetty suorastaan vahingollisina. Seurakunnat ovat osoittaneet ihailtavaa luovuutta tai toisesta vinkkelistä raivostuttavaa uppiniskaisuutta, kun ne ovat kiertäneet kirkkohallituksen määräyksiä.

Kirkkohallitus on nyt jämäköitynyt asiassa. Sen mielestä kolehdit on kerättävä sinne minne määrätään ilman venkoilua. Hyvä niin, järjestys olla pitää. Mutta turhan riidan siemenen se kyllä kylvää, ellei se sääntöjä selkeyttäessään samalla lisää seurakuntien liikkumavaraa. Kannattaisi edetä viisaasti ja varovasti eikä kaataa tuoppia aina, kun ohi kulkee.

Pakollisesti tiettynä pyhänä kerättäviä kolehteja tulisi olla vain muutamia vuosittain. Kohteiksi ei saisi määrätä sellaisia, joista vallitsee suuria erimielisyyksiä. Paikallistason luottamuselimille olisi uskottava asiassa enemmän valtaa. Sieltä kyllä löytyy riittävää viisautta. Luottamushenkilöihin kannattaisi luottaa, kun heitä juhlapuheissakin kutsutaan vastuunkantoon.

Maailmassa riittää korjattavaa kaikilla mantereilla Amerikasta Australiaan asti, kotimaasta puhumattakaan. Moni antaa mielellään oman siivunsa lähimmäisten hyväksi, mutta mieluummin sen aina tekee semmoista reittiä, jonka toimintaan ja toimivuuteen itse voi uskoa.

Seppo Simola
Päätoimittaja

Jaa tämä artikkeli: