null Poistakaa paha keskuudestanne

Yhteinen tuomio. Sorayalla ei ole mitään mahdollisuutta päästä pakoon.

Yhteinen tuomio. Sorayalla ei ole mitään mahdollisuutta päästä pakoon.

Poistakaa paha keskuudestanne

Poika saa kiven käteensä. Äidin käsivarret on sidottu ja hänet on upotettu vyötäisiään myöten maahan. Kyläläiset odottavat pojan heittoa.

Nyt kivitetään syntinen nainen ja poistetaan paha kyläläisten keskuudesta. Heitto ei ole pojalle helppo, mutta isoisänsä ja isänsä heitettyä hän toimii kuin mies, ja kivi lentää.

Tässä ehkä raskain yksittäinen kohtaus Cyrus Nowrastehin ohjaamassa elokuvassa Naisen kivitys (Stoning of Soraya M.). Elokuvan nimi kertoo jo, kuinka siinä käy – ja on käynyt myös todellisessa elämässä. Iranissa – ja myös muualla – on muitakin naisia, jotka ovat kohdanneet epäoikeudenmukaisen tuomion, mutta Sorayan tarina sai maailmanlaajan julkisuuden, sillä iranilainen toimittaja Freidoune Sahebjam teki tositapauksesta kirjan The Stoning of Soraya M.

Sahebjam (elokuvassa Jim Caviezel) saapuu autollaan syrjäiseen Kupayehin kylään ja kuulee kivitetyn rohkealta tädiltä Zahralta (Oscar-ehdokas Shohreh Agdashloo), mitä kylässä edellisenä päivänä on tapahtunut. Piiloteltu totuus kulkee Sahebjamin mukana julkisuuteen.

Sorayaa elokuvassa esittää kaunis Mazhan Marnò, hänen lähinnä sekopäisen väkivaltaisesti käyttäytyvää miestään Alia Navid Negahban. Ali on saanut päähänsä mennä naimisiin 14-vuotiaan tytön kanssa. Vaimosta on päästävä eroon, sillä hänellä ei ole varoja elättää kahta naista. Soraya taas ei suostu eroon, sillä se veisi sekä häneltä että lapsilta kaiken taloudellisen turvan.

Sorayan asema on toivoton: syytetyn pitäisi pystyä osoittamaan, ettei hän ole syyllistynyt uskottomuuteen. Jos Soraya taas syyttäisi miestään vastaavasta, hänen pitäisi osoittaa todeksi tämän syyllisyys.

Syytetyn pitäisi pystyä osoittamaan, ettei hän ole syyllinen.

Ali saa mukaansa kylän pormestarin ja mullahin, ja lopputulos on nopeasti kääritty kokoon: Sorayaa syytetään aviorikoksesta leskimiehen kanssa, jonka taloutta hän on pitänyt pystyssä vaimon kuoleman jälkeen. Elokuvassa näkyy tehokkaasti uskonnollisen vallan voima ja kyläläisten heikkous sen edessä. Kuka uskaltaa nousta vastaan, kun pyhään kirjaan vedotaan ja vaaditaan koko kylän kunnian palauttamista?

Uskonnollinen valta on yhtä vaarallista, tulipa se muslimien tai kristittyjen taholta. Esimerkkejä tunnetaan molemmista. Elokuva näyttää ihmisten heikkouden ja hulluuden. Harvassa ovat oikeuden puolustajat, kun yhteisöllinen paine saartaa ja vaatii yksilöä asettumaan ruotuun.

Elokuvassa rangaistuksen toimeenpano kestää liki 20 minuuttia. Realismissaan jakso on hirveä, niin varmaan koettunakin. Toivottavasti sen näkeminen ei synnytä katsojassa veren orgioita The Passion of the Christ -elokuvan tyyliin vaan herättää myötätunnon. Tätä saa aikaan vääristynyt valta, erityisesti vääristynyt uskonnollinen valta.

Naisen kivitys. Ohjaus Cyrus Nowrasteh. Ensi-ilta 16.10.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.