null Politiikkaa kirkossa

Politiikkaa kirkossa

Helmikuun 21. päivänä vuonna 2012 neljän naisen performanssiryhmä Pussy Riot meni Moskovassa Kristus Vapahtajan kirkkoon ja esitti ”punkrukouksen”. Sen kertosäe kuului: ”Jumalanäiti, Pyhä Neitsyt, häädä Putin!”

Esitys kritisoi ortodoksisen kirkon ja itsevaltaisen johtajan epäpyhää liittoa; patriarkka Kirill oli kehottanut ihmisiä äänestämään Vladimir Putinia maaliskuun 4. päivän presidentinvaalissa. Teosta syntyi kansainvälinen skandaali, ja naiset saivat pitkät vankeustuomiot.

Liken kirjanen valottaa mielenkiintoisesti esityksen taustoja ja siitä seurannutta oikeudenkäyntiä. Tekstit ovat Pussy Riot -ryhmän runojen lisäksi pääasiassa juristien puheenvuoroja oikeudessa sekä Marija Aljohinan , Nadezda Tolokonnikovan ja Jekaterina Samutsevitsin puolustuspuheenvuoroja ja kirjeitä vankilasta. Niissä analysoidaan venäläistä yhteiskuntaa, toisinajattelun historiaa ja demokratian olemusta.

Naisten kirjoituksista käy ilmi, että esityksen pontimena ei ollut uskonnollinen viha. Itse asiassa heidän tekstinsä ovat yllättävän hengellisiä. He kyllä myöntävät, että tekivät ”eettisen virheen” valitessaan esiintymispaikkaa. Mutta he eivät katso tehneensä sellaista rikosta, jonka vuoksi pitää istua ensin viisi kuukautta tutkintavankilassa ja kärsiä sitten kahden vuoden vankeustuomio ”uskonnollisen vihan lietsomisesta ja huliganismista”.

Jutun asianomistajat olivat kirkon tuohustenmyyjiä, alttaripalvelijoita ja vartijoita, joita performanssi loukkasi moraalisesti.

Masha ja Nadja, pienten lasten äidit, istuvat vankilassa edelleen. Katjan vankeustuomio muutettiin myöhemmin ehdolliseksi.

Eira Serkkola
Pussy Riot! Punkrukous
vapauden puolesta. Like 2013.
Suomentanut Kirsi Luoma. 148 s.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.