null Polttariporukat edelleen tervetulleita tuomiokirkon portaille

Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Polttariporukat edelleen tervetulleita tuomiokirkon portaille

Tuomiokirkon portaat ovat Helsingin ja koko Suomen näkyvin paikka. Mihin niitä saa käyttää ja mihin ei?

Suuren yleisön tuoreessa muistissa lienee vielä kesäinen tapaus, jonka myötä Nicki Minajin takamusta estottomasti esitelleet pahvikuvat valtasivat hetkeksi Helsingin tuomiokirkon portaat. Markkinointitempaus oli luvaton, samoin kuin Aito avioliitto -yhdistyksen viime viikonloppuna toteuttama mainoslakanan levitys.

Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Matti Poutiainen toteaa, että koska portaat ovat julkinen paikka, niiden käyttöä ja lupa-asioita on pohdittava säädösten nojalla aina tapauskohtaisesti.

”Portaat ovat Helsingin olohuone, jossa ihmiset voivat istua ja oleilla. On pikkuryhmiä, esimerkiksi polttariporukoita, jotka voivat järjestää portailla omaa menoa ja kaikki tämä on ok. Raja kulkee siinä, jos joku yritys, yhdistys tai järjestäytynyt ryhmä käyttää portaita omiin tarkoituksiinsa. Sellainen vaatii luvan”, Poutiainen sanoo.

Lupa pyydetään seurakunnalta. Kirkkotilojen käytöstä vastaavat kirkkojärjestyksen mukaan erikseen kirkkoherra ja seurakuntaneuvosto. Jos nämä kaksi ovat eri mieltä, menee asia tuomiokapitulin ratkaistavaksi.

Poutiainen pitää moraalisesti paheksuttavana, jos seurakunnan tiloja käytetään lupaa kysymättä. Nicki Minajin kesällinen pahvikuvien levittely ei hänen mukaansa ole kuitenkaan johtanut jatkotoimiin, eikä myöskään Aito avioliitto -yhdistyksen luvattomasta portaiden käytöstä aiheutune oikeudellista seuraamusta.

”En usko, että se olisi oikea tapa toimia. Eihän näillä asioilla kovin herkästi mihinkään oikeuteen mennä. Kyse on moraalisesta asiasta, jos ei toiminta tuota jotain selvää vahinkoa", Poutiainen toteaa.

Nicki Minajin pyllytempaus sai kesällä myös #festarijeesuksen liikkeelle!

Jaa tämä artikkeli: