null Pop-up-perheneuvonta oli menestys

Hyvin meni. Pop-up-perheneuvonnossa saattoi kokeilla pariterapiaa ja jäädä miettimään sen soveltuvuutta itselle. Perheneuvojat Riitta Rönkä ja Iiro Leino olivat tyytyväisiä siihen, miten mutkattomasti pop-up-neuvonta pystyttiin toteuttamaan.

Hyvin meni. Pop-up-perheneuvonnossa saattoi kokeilla pariterapiaa ja jäädä miettimään sen soveltuvuutta itselle. Perheneuvojat Riitta Rönkä ja Iiro Leino olivat tyytyväisiä siihen, miten mutkattomasti pop-up-neuvonta pystyttiin toteuttamaan.

Pop-up-perheneuvonta oli menestys

Mustasaaren kallioilla selviteltiin parisuhteiden ongelmia.

Teksti Matleena Kantola
Kuva Esko Jämsä

Helsingin seurakuntien perheneuvojien järjestämät Parisuhteen kesäkioski-illat Mustasaaressa onnistuivat yli odotusten. Viimeinen elokuun kerta oli niin suosittu, että kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan venevajaan, jossa alkukeskustelu käytiin.

– Viimeisessä illassa oli noin 25 kävijää ja seitsemän perheneuvojaa. Kaikki halusivat osallistua myös pop-up-istuntoon. Jäi olo, että näitä pop-upeja kannattaa tehdä, perheneuvoja Riitta Rönkä sanoo.

– Saimme häkellyttävän paljon positiivista palautetta. Yhden palautteen mukaan tämä oli parasta matalan kynnyksen palvelua, mitä voi olla, perheneuvoja Kristiina Silander sanoo.

– Pop-up-tapahtumassa saattoi testata pariterapiaa spontaanisti ja jäädä miettimään, onko se oma juttu, Rönkä sanoo.

Kolme kertaa järjestetyt kesäkioski-illat alkoivat yhteisellä keskustelulla illan teemasta, minkä jälkeen oli mahdollisuus yksityiseen neuvontaan. Pop-up-iltoja järjestettiin tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Illat olivat maksuttomia ja avoimia kaikille.

– Puhuimme aina aluksi illan teemaan liittyvistä näkökulmista ja jaoimme kokemuksia. Keskustelun jälkeen kysyimme, kuka haluaa tulla pop-up-keskusteluun neuvojan kanssa, Rönkä sanoo.

Asiakkaat pystyivät vapautumaan Mustasaaren ympäristössä ja keskustelemaan luonnon helmassa hienoissa maisemissa. Myös lauttamatka saarelle oli irtiotto.

– Toiminta oli luontevaa ja mutkatonta. Istuimme kallioilla ja pidimme neuvontoja kävijöiden kanssa. Osallistujat olivat kaikenikäisiä. Mukana oli niin lapsiperheitä kuin eläkeläisiäkin, Riitta Rönkä sanoo.

– Kun tietää, että kyseessä on vain yksi perheneuvontatapaaminen, se auttaa fokusoitumaan aiheeseen, perheneuvoja Veli-Matti Helminen sanoo.

– Pop-up ei tarkoita kevyttä keskustelua. Aika on lyhyt ja rajattu, mutta keskustelut ovat samalla tavalla ammattimaisia ja laadukkaita kuin perheneuvonnassa muutenkin, perheneuvoja Iiro Leino sanoo.

– Ihmiset ovat tuoneet esille suuriakin asioita. Olemme rohkaisseet kävijöitä ottamaan yhteyttä perheneuvontaan myös jatkossa, Rönkä sanoo.

Ensimmäisessä kesäkioski-illassa puhuttiin lomaodotuksista, toisessa parisuhteen elävänä pitämisestä ja kolmannessa kerrassa arkeen paluusta. Yleinen puheenaihe on ollut yhteisen ajan järjestämisen vaikeus, ja oman puolison kohtaaminen arkielämässä loman jälkeen. Lomien loppuminen näkyy perheneuvojien työtilanteessa.

– Kun lomat loppuvat, asiakkaita on enemmän, Iiro Leino sanoo.

– Ihmisillä ei ole aikaa huolehtia parisuhteesta, koska työelämä vie mukanaan. Toisaalta se on myös siitä kiinni, paljonko vaivaa haluaa nähdä suhteen eteen, Veli-Matti Helminen sanoo.

– Nykyihminen on valitettavan usein tilanteessa, jossa joutuu tuottamaan pettymyksen jollekin. Hyvä ja tehokas työntekijä voi tuottaa pettymyksen puolisolle ja lapsille. Hyvä puoliso ja vanhempi voi taas tuottaa pettymyksen työnantajalle, Leino pohtii.

Toisaalta lomakin voi aiheuttaa stressiä, kun yhtäkkiä kohtaa puolisonsa uudella tavalla.

– Loma voi hämmentää, jos yhtäkkiä ei ole arjen aikatauluja, Leino sanoo.

– Toisaalta joillain pareilla lomat menevät mainiosti, mutta arki tökkii, Veli-Matti Helminen sanoo.

Pelkkä keskustelu ei riitä parisuhteen pelastamiseksi, vaan puolison pitää myös konkreettisesti pyrkiä yhteyteen perheenjäsenten kanssa.

– Tulisi kiinnittää huomiota siihen, ketkä ovat läsnä omassa arjessa ja elävät omien seinien sisällä. Voisi tutustua siihen, mitä omat perheenjäsenet puuhailevat, mitä heille kuuluu ja mistä he tykkäävät, Kristiina Silander sanoo.

Jaa tämä artikkeli: