Pop up -perheneuvontaa
Huomaa minut. Perheneuvojat Riitta Rönkä ja Iiro Leino kannustavat pariskuntia huomaamaan toistensa viestejä. Kiinnostunut kuunteleminen sekä itsensä tunteminen auttavat pitämään parisuhdetta kunnossa.

Huomaa minut. Perheneuvojat Riitta Rönkä ja Iiro Leino kannustavat pariskuntia huomaamaan toistensa viestejä. Kiinnostunut kuunteleminen sekä itsensä tunteminen auttavat pitämään parisuhdetta kunnossa.

Pop up -perheneuvontaa

Kesällä voi Mustasaaressa tavata perheneuvojia mutkattomasti.

Teksti Tommi Sarlin
Kuva Esko Jämsä

Tänä kesänä on mahdollista pureutua parisuhteen kysymyksiin Helsingin seurakuntien perheneuvojien kanssa Mustasaaressa.

Seurakuntien omistamaan saareen voi tulla kolmena kesäiltana yksin, kaksin tai porukalla keskustelemaan, pohtimaan tai vain kuuntelemaan vuoropuhelua.

Perheneuvojat alustavat teemoista, jotka liittyvät kesälomaan liittyviin odotuksiin, parisuhteen hoitamiseen ja hyvän arjen rakentamiseen. Illan otsikot ovat Loman auvo vai ahdistus, Kesäyön hymyilyä vai lymyilyä ja Paluu tylsään vai ihanaan arkeen.

– Nämä ovat teemoja, jotka meidän kokemuksemme mukaan nousevat loma-aikoina esiin, perheneuvoja Kristiina Silander kertoo.

Alustuksen jälkeen perheneuvojat ovat tavattavissa pop up -perheneuvonnassa, jossa voi keskustella askarruttavista asioista heidän kanssaan. Tilaisuuksiin on ilmoittauduttava, jotta paikalle osataan pyytää riittävän monta perheneuvojaa.

Illan alustajat ovat valmistaneet myös pienille lapuille teemoja, joita pariskunnat voivat pohdiskella ja vaikka vaellella saaren rannoilla.

– Halusimme madaltaa edelleen perheneuvonnan kynnystä ja tehdä jotain erilaista. Juhlistamme osaltamme näin perheneuvonnan 70-vuotista taivalta, Iiro Leino sanoo.

Perheneuvonnan katsotaan alkaneen pastori Matti Joensuun lehteen laittamasta ilmoituksesta, jossa hän vetosi: ”Älkää erotko, ottakaa yhteyttä pastori Joensuuhun”.

– Yhtenä ajatuksena oli myös tiivistää edelleen yhteistyötämme seurakuntien kanssa, perheneuvoja Riitta Rönkä jatkaa.

Ideoinnissa perheneuvojilla oli leikkimielinen visio Jaska Jokusen Tellusta, joka pitää sarjakuvassa neuvontakioskia apua tarvitseville. Ammattinimikkeestä huolimatta perheneuvojilta saa harvoin suoria neuvoja.

– Jos asiakkaan etu vaatii suoria ohjeita, annamme kyllä niitäkin. Silloin voi olla kyse itsetuhoisuudesta, kovasta riitelystä tai lasten parhaasta, Iiro Leino selittää.

Perheneuvojat painottavat kuuntelemisen tärkeyttä. Harva meistä osaa kuunnella toista ilman, että miettisi jo omiaan. Ilman kuuntelemisen taitoa ei kuitenkaan synny aitoa kohtaamista.

– Me ihmiset muutumme väistämättä kaiken aikaa, eivätkä pariskunnan osapuolet muutu samanaikaisesti. On reilua pitää kumppani tietoisena siitä, mitä itselle kuuluu, Riitta Rönkä sanoo.

Myös yhteiskunnan muutos asettaa liitoille yhä enemmän paineita.

– Parisuhteeseen kohdistuu monia muuttuneita vaatimuksia ja odotuksia. Esimerkiksi avioliiton vanhat tukirakenteet ovat osin hävinneet, ja tunnekeskeisyys on voimistunut. Parisuhdetta joudutaan ja myös halutaan päivittää aikaisempaa tiuhempaan, Iiro Leino pohdiskelee.

Perheneuvojilta voi toki saada yleisiä vinkkejä, joiden toimivuutta kannattaa testata. Perheneuvojat kirjasivat kahvitauoillaan yhteisessä kahvihuoneessa seisseelle fläppitaululle kotikonsteja, joilla voi hoitaa parisuhdetta.

Joku heistä on tekstannut tussilla ohjeen: ”Ota vastaan toisen kontaktialoitteita. Jos toinen kysyy jotain, reagoi siihen positiivisesti tai vähintään neutraalisti.”

Toisessa ohjeessa todetaan: ”Eroamiset ja yhteen palaamiset ovat tärkeitä kohtia. Kiinnittäkää näissä tilanteissa huomiota toisiinne, tervehtikää, halatkaa ym. (ottakaa oppia koirista).”

Yksi ohjeista kuuluu: ”Tiesitkö, että onnellisissa parisuhteissa on 0 % halveksuntaa?”

”Katsokaa välillä toisianne, ja välillä samaan suuntaan”, kuuluu eräs vihjeistä.

”Katso, kehu, kiitä”, tarjotaan myös toimivaksi reseptiksi parisuhteen hoitoon.

Mustasaari on perheneuvojien mukaan oivallinen paikka tutkiskella omaa parisuhdetta.

– Pieni merimatka irrottaa tulijat arjesta. Omia asioita voi katsoa siellä hieman kauempaa. Kaunis luonto tukee rauhoittumista ja itsetutkiskelua, Riitta Rönkä pohtii.

Parisuhteen kesäkioskit järjestetään Mustasaaressa kello 17–20 kolmena iltana, jotka ovat 11.6., 18.6. ja 7.8. Perheneuvojien alustukset ovat kello 17.30–18.15, jonka jälkeen on mahdollisuus pop up -perheneuvontaan. Lapsille on omaa ohjelmaa ensimmäisessä illassa.

Lautta lähtee Taivallahden laiturista kello 17. Paluu on kello 20. Meno–paluu 4 euroa. Saaressa on kahvila. Ilmoittautuminen viikkoa ennen iltaa p. 09 2340 2560 tai ysk.perheneuvonta@evl.fi

Mustasaari on avoinna 17. elokuuta saakka. Lisätietoa saaren toiminnasta www.helsinginseurakunnat.fi/mustasaari.

Jaa tämä artikkeli: