null Popin ja rockin enkelit liihottavat omia ratojaan – Kuuntele enkelibiisejä!

Kuva: Thinkstockphotos

Kuva: Thinkstockphotos

Popin ja rockin enkelit liihottavat omia ratojaan – Kuuntele enkelibiisejä!

Millaiset enkelit liihottavat populaarimusiikin maailmassa? Valomerkki kokosi Spotify-listan Mikkelinpäivän iloksi.

Enkelit saavat usein ulkomuotonsa kuvataiteessa, mutta niiden lentoon vaaditaan musiikkia.

Suomalaisissa enkelilaulujen merkittävä piirre ovat viitteet 1800-luvulta peräisin olevaan suojelusenkelitauluun. Kyseessä on siis monille sukupolville ikoninen painokuva, jossa vaaleahiuksinen enkeli saattaa kahta korvessa kulkevaa lasta rikkinäisen sillan yli. Tämän näkökulman klassikko on Maan korvessa kulkevi lapsosen tie. Vastoin yleistä oletusta Immi Hellenin sanoittama laulu pääsee virsikirjan sivuille vasta tänä vuonna käyttöön otettavassa lisävihkossa. Moni on sitä tuttuudestaan huolimatta turhaan sieltä tätä ennen etsinyt.
 

Pop-musiikin enkelikäsityksessä tuntuu, että lähimmäinen tai muu rakas aateloidaan enkeliksi."


Siinä missä Hellenin sanoitus puhuu lapsuuden viattomuudesta, Viikate-yhtye kahlaa taulun edustaman söpöilyenkelismiä vastavirtaan laululla Ei enkeleitä. Luottamusta enkelien välittämään varjelukseen varjostaa synkkä valitseva todellisuus.

https://www.youtube.com/watch?v=wEERFBI9eCg

Raskaamman metallimusiikin enkelit ovat läheistä sukua Viikatteen enkelille. Hyvä esimerkki on kotimaisen Nightwishin I Wish I Had an Angel. Sen sanoitusten maailmassa enkelimäisyys on lähinnä naiivia ja katoavaa lajia. Tämän lajin arkkityyppibiisi on Slayerin Auschwitzin keskitysleirin julmasta natsilääkäristä kertova Angel of Death.

Suomenkielisistä enkelilauluista tähän kategoriaan lukeutuu myös Tuomari Nurmion klassikon Lasten mehuhetki. Vaikka kyse ei ole raskaasta rockista, niin päivänsankarin kaappaava musta enkeli on ehdottomasti pelottava hahmo. Vaikka tämän tyyppiset enkelilaulut eivät levitä hyvää mieltä, niillä on raamatullinen lähtökohta. Itse Luciferinhan kerrotaan olevan Jumalan luoma, mutta hänen tahtoaan vastustanut ja langennut enkeli.

Pekka Ruuska on vastuussa siitä, että poikkeuksellisen monet suomalaiset tuntevat luterilaisen Raamatun ulkopuolelle jääneen Tobitin kirjan arkkienkelin. Ruuskan laulu Rafaelin enkeli on luonteeltaan enemmän kiemuraista tajunnan virtaa kuin enkeliopin suorasanainen perusteos. Samaa sukua on Mikko Kuustosen tyttärilleen tuutulauluksi laatima Enkelit lentää sun uniin

Raskaamman rockin enkelit ovat usein mustanpuhuvan majesteetillisia ilmestyksiä, kun taas lastenlaulujen sanansaattajat suojelevia ja helposti lähestyttäviä. Pop-musiikin enkelikäsityksessä tuntuu, että lähimmäinen tai muu rakas aateloidaan enkeliksi. Take That -kokoonpanossa julkisuuteen päässyt Robbie Williams saa kiittää enkeleitä soolourastaan, sillä yhteistyössä Guy Chambersin kanssa laadittu Angels pelasti ja nosti lentoon hänen soolouransa. Sekulaarien enkelilaulujen kauneimpiin helmiin lukeutuu myös ruotsalaisen Eva Dahlgrenin Ängeln i Mitt Rum.

https://www.youtube.com/watch?v=luwAMFcc2f8

Raamatussa Jumalan sanansaattajina tunnetut enkelit ovat lyhyen musiikillisen tutkimusmatkan perusteella nykyään monenlaisten viestien kuriireja. Virsien ulkopuolisessa musiikkimaailmassa ne lentävät hyvinkin erilaisissa sfääreissä muuttuvan maailman ilmapiiriä todistaen.

 

Kuuntele enkeliaiheisia biisejä Spotify-soittolistastamme:
 

Jaa tämä artikkeli: