Porvariston hillitty charmi

Porvariston hillitty charmi

Fariseukset olivat alemmasta papistosta ja omistavista maallikoista muodostunut ryhmä, joka korosti juutalaisen lain ja perinnäistapojen tunnollista noudattamista. Eikä siinä mitään pahaa ollut. Ilman yhteisiä sääntöjä kävisi elämä aika lailla mahdottomaksi. Jos olen oikein ymmärtänyt, ei Jeesuskaan arvostellut farisealaisten teologiaa, päinvastoin.

Kiinnittyminen tapoihin menee kuitenkin överiksi, jos toiminnan alkuperäinen merkitys unohtuu. Kun tapoja noudatetaan niiden itsensä vuoksi, ne alkavat vähitellen syödä itseään, kääntyvät itseään vastaan.

Tästä Jeesus torui ja varoitteli toistuvasti, ihan väsyksiin saakka, siis lain kirjaimen asettamisesta sen hengen edelle. Välinpitämättömyyden tai väärinteon verhoamisesta muodolliseen lainkuuliaisuuteen.

Fariseuksia voi pitää oman aikansa pikkuporvareina. Juuri sellaisina ”säntillisinä kansalaisina”, joiden etuja STTK:n Antti Palolakin vastikään julistautui ajamaan. He olivat keskituloisia, työssään ahkeria, asiansa hoitavia ja veronsa maksavia ihmisiä. Siis kaikin puolin kunnollista väkeä, jolle säädyllisyys, tunnollisuus ja lainkuuliaisuus ovat tärkeitä arvoja.

Samoja ovat riskitkin kuin pari tuhatta vuotta sitten. Tavat ja rutiinit auttavat meitä elämänhallinnassa, mutta voivat olla myös vapauden ja itsensä toteuttamisen este. Huonoja tarkoitusperiä voi mainiosti edistää rikkomatta lakia, ja usein normeihin turvaudutaan uuden ja vieraan pelossa.

Vaaralliseksi homma käy silloin, kun sääntöjen noudattamisesta tulee todiste omasta paremmuudesta ja oikeutus muiden valvontaan – kun työttömiä, homoja asunnottomia tai vääräuskoisia ryhdytään rankaisemaan porvarillisen moraalin kyseenalaistamisesta.

Ulkokultaisuuden jyrkästi tuominnut Jeesus muuten suhtautui poikkeuksellisen lempeästi ihmisiin, jotka ovat tavalla tai toisella ryssineet asiansa. Koska sellaista elämä nyt on, mokailua. Pitää vain koettaa ottaa opikseen ja pitää mielessä, että tärkein laki on kuitenkin se rakkaus.

Anna Kontula
anna.kontula@eduskunta.fi
Kirjoittaja on vasemmistolainen kansanedustaja.

Jaa tämä artikkeli: