Profetia johtajille
Reilua. Oikeudenmukaisuus synnyttää ylpeyttä. Kuva: Plainpicture/Kuvaario

Reilua. Oikeudenmukaisuus synnyttää ylpeyttä. Kuva: Plainpicture/Kuvaario

Profetia johtajille

”Kylväkää oikeudenmukaisuutta, korjatkaa uskollisuutta!”

Raamatun totuudet ovat ikuisia. Vanhan testamentin teksti on kuin suora lainaus Sauli Niinistön puheesta eduskunnan avajaisissa. Tai kuin suoraan Leena Koivulan pro gradu -työstä Reilusti toimiva organisaatio työmotivaation lähteenä?

Mitä ihminen kylvää, sitä hän niittää. Profeetta Hoosea suosittelee lajikkeeksi oikeudenmukaisuutta. Pelto, joka on perustettu reiluuden kylvöä varten, tuottaa uskollisuutta. Vanhan käännöksen mukaan laupeutta. Eli hyvyyttä. Suopeutta.

Herätys työnantajat! Oikeudenmukaisuus tuottaa sitoutuneita työntekijöitä.

Oikeudenmukaisuus (justitia) on reiluutta. Oikeudenmukaisuutta on antaa jokaiselle se, mikä hänelle kuuluu. Oikeudenmukaisuutta ja armollisuutta ei voida erottaa ilman, että toinen niistä vesitetään.

Oikeudenmukaisuustutkijat ovat jo selvittäneet, että reiluus on positiivisessa yhteydessä työsuoritukseen.

Miksi? Siksi, että Koivulan mukaan se vaikuttaa työntekijän motivaatioon. Kokemukset oikeudenmukaisuudesta saavat henkilöstön tuntemaan itsensä arvostetuksi.

Lisäksi reiluus saa aikaan ylpeyttä työyhteisöstä. Toisin sanoen henkilö kokee voivansa olla ylpeä kuuluessaan sellaiseen ryhmään, jossa toimitaan oikeudenmukaisesti. Tämän seurauksena henkilöstön itsetunto kohenee ja halu ponnistella ryhmän ja sen tavoitteiden eteen kasvaa.

Olli Valtonen

2. sunnuntai ennen paastonaikaa

Jumalan sanan kylvö
Väri: vihreä
Valo: kaksi kynttilää
Tekstit: Ps. 44: 2–5, Hoos. 10: 12–13, 1. Kor. 3: 7–15, Joh. 4: 31–38

 

Jaa tämä artikkeli: