Puheenjohtajalla ei ole valtaa

Puheenjohtajalla ei ole valtaa

Kirkko ja kaupunki kertoi kirkon rakenneuudistuksesta (30.4.). Sitä kommentoi myös Ville Jalovaara (K&k 7.5.). Molemmat korostivat yksipuolisesti seurakuntaneuvostojen puheenjohtajuuden merkitystä. Häviävätkö ongelmat siirtämällä neuvoston puheenjohtajuus maallikolle? Voivotellaan sitä, että kirkkoherra, samalla kun hän johtaa seurakuntaa, esittelee asiat ja johtaa neuvoston kokousta. Mitä tässä on niin merkillistä? Kuka muu esittelisi seurakunnan asioita, ellei se, joka sitä johtaa?

Kirkkoherra on pantu johtamaan kokousta siksi, että hän parhaiten tietää seurakuntansa asioita, näkee asiat kokonaisvaltaisesti ja pystyy ohjaamaan keskustelua juohevasti. Hän on sananmukaisesti puheen johtaja eikä mikään mahtimies. Eikö kirkkoherran ääni ratkaise vain, kun äänet menevät tasaan? Jollei nykyinen kirkkolaki estä enemmistön tahdon murskaamista, niin lakia tulee muuttaa.

Seurakuntaneuvoston passiivisten, saamattomien tai pelkurimaisten maallikkojäsenten aiheuttamia ongelmia ei voida poistaa panemalla maallikko puheenjohtajaksi. Yhtä hyvin tämä voi mahtipontisesti jyrätä allensa koko neuvoston. Ei väärinkäytöksiä poisteta sillä, että puheenjohtajuus siirtyy henkilöstä toiseen. Yhteistyöllä asiat hoituvat!

Sture-Christian Eklund
Helsinki

 

Jaa tämä artikkeli: